Pasok är som jag skrivit förut, inget egentligt vänsterparti, utan snarare ett klanparti tillhörigt familjen Papandreou. Däremot finns det ett par andra partier som återfinns på vänsterkanten i valet. Det handlar dels om det relativt stora och mycket stalinistiska kommunistpratiet KKE, dels om den vänsterreformistiska koalitionen SYRIZA och sedan en rad mindre grupper, däribland fronten ANTARSYA i vilken Socialistiska Partiets systerparti OKDE-Spartakos (grekisk sektion av Fjärde Internationalen) ingår. I SYRIZA återfinns ett parti vid namn Kokkino (Röd), som är en med Fjärde Internationalen sympatiserande grupp.
KKE är ett odemokratiskt, mycket stalinistiskt och på många sätt ett sekteristiskt parti. Detta trots sin storlek, man fick nästan 8% av rösterna i valet. En liten nedgång jämfört med förra parlamentsvalet i Grekland och uppenbarligen en besvikelse för partiet.
KKE samarbetar ytterst sällan med andra vänsterkrafter, man anser sig själv vara nog. Det är ett mycket dogmatiskt och gammalstalinistiskt parti som fortfarande verkar anse att Sovjet under Stalin var paradiset på jorden. Inte heller är det i egentligen ett revolutionärt eller antikapitalsitiskt parti idag, utan snarere ett reformistiskt parti med stalinistisk ideologi. För europeiska förhållanden är det ett ytterst märkligt parti med få motsvarigheter och man uppträder i den grekiska vänstern som om man själva är hela den grekiska vänstern.
SYRIZA, som har sin grund i det vänsterreformistiska partiet Synaspismos, en gång resultatet av en splittring i KKE, består av en mängd olika grupper på vänsterkanten, allt från ekosocialister till socialdemokrater. Valresultatet på 4,5% var en liten försämring jämfört med förra valet till det grekiska parlamentet.
Förutom de två stor apratierna Pasok och Ny Demokrati så var det enbart tre partier som tog sig in i parlamnetet, det var redan nämnda KKE och SYRIZA samt dessutom extremhögerpartiet LAOS med 5,6% av rösterna. EN ökning med nästan 2% sen förra parlamentsvalet, men en minskning i förhållande till EU-valet tidigare i år.
Antikapitalistiska ANTARSYA tog sig däremot inte in i parlamentet. Det är ett ny organisation som för först gången deltog i val i EU-valet tidigare i år. I ANTARSYA ingår större delen av de grupper som kan sägas utgöra den utomparlamentariska socialistiska och antikapitalistiska vänstern i Grekland. I EU-valet fick man 0,43% av rösterna vilket var 21 951 röster. Jag har inte kunnat hitta deras valresultat i detta val, ännu.
Intressant?
Bloggat: Röda Göinge,
Läs även andra bloggares åsikter om KKE, Pasok, ANTARSYA, SYRIZA, Okde-Spartakos, Kokkino, Grekland, Parlamentsval, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
”KKE samarbetar ytterst sällan med andra vänsterkrafter, man anser sig själv vara nog. Det är ett mycket dogmatiskt och gammalstalinistiskt parti som fortfarande verkar anse att Sovjet under Stalin var paradiset på jorden. Inte heller är det i egentligen ett revolutionärt eller antikapitalsitiskt parti idag, utan snarere ett reformistiskt parti med stalinistisk ideologi. För europeiska förhållanden är det ett ytterst märkligt parti med få motsvarigheter och man uppträder i den grekiska vänstern som om man själva är hela den grekiska vänstern.”
Min kommentar: Grekland hade ett inbördeskrig 1945-1949 där kommunisterna (som då i likhet med övriga kommunistpartier på Balkanhalvön stod Sovjetunionen nära) slogs ned. Denna specifikt grekiska historia är en förklaring till varför ett öppet stalinistiskt parti fortfarande kan vara representerade i ett europeiskt parlament. Många hade ikonbilder på Stalin som de senare gömde undan. Ikonbilder som även förekom i kristna hem i Tjeckoslovakien efter krigsslutet 1945 (se Anders Perssons bok ”Kuppen i Prag” för fler exempel) så det var inget specifikt grekiskt vid den tiden.
Men Anders har ju inte skrivit om ”den tiden”. Han skriver om hur det är idag.
Jag är nyfiken på vad som gör KKE till ett reformistiskt parti och inte antikapitalistiskt och revolutionärt.