Regeringsskifte i Grekland – klanbyte vid makten

Inte helt oväntat verkar det bli regeringskifte i Grekland och Pasok, de grekiska socialdemokraterna verkar gå vinnande ur valet. Man väntas få cirka 40% av rösterna vilketkan ge partiet egen majoritet i parlamentet. För att bilda regering och styra blir man i så fall inte beroende av Syriza eller KKE. Det nuvarande regeringspartiet Ny Demokrati väntas få cirka 35% av rösterna.

Pasok står dock inte för någon politik som på några avgörande punkter skiljer sig från Ny Demokratis politik. Grekland har under lång tid växlat mellan Pasok-regeringar och Ny Demokrati-regeringar. Man växlar i princip mellan två familjer, två olika klanpartier. Det ena, Pasok, tillhör familjen Papandreou, det andra, Ny Demokrati, är familjen Karamanlis parti. Dessa två politikerklaner har omväxlande styrt Grekland sen militärjuntans fall i slutet av 1970-talet utan att det egentligen går att se någon skillnad på politiken under deras olika regeringsperioder.

Ett grekiskt val handlar tyvärr mer om byte av ledande klan än om byte av politik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements