En del poliser tycks ha problem med sig själva och våld

Det är uppenbart för alla människor som någon gång varit med när polisen ingripit mot en demonstration, mot en husockupation eller bara mot några snattare eller andra småbrottslingar, att det finns enstaka poliser som har uppenbarliga problem med att kontrollera sin ilska och som lättare tar till våld än andra poliser.

De kan inte hantera lägen när människor ifrågsätter dem, deras maktanspråk deras rätt eller deras sätt att ingripa och blir då ofta ännu vildare och våldsammare. Ibland med resultatet att någon dör i onödan. Dessa människor är i mitt tycke olämpliga som poliser. De är ofta lättprovocerade och ställer förmodligen ofta till problem för sina kollegor. Det är förmodligen sådana poliser som gör att händelseförlopp, som de som drabbade Göteborgs förorter i början av hösten, utlöses.

För övergrepp i den här typen av sammanhang är det ytterst sällan som poliser fälls eller ens utreds ordentligt. Annorlunda tycks det vara när de misshandlar sina fruar, partners, flickvänner och expartners.

Om det är samma poliser som också misshandlar och begår övergrepp mot sina fruar, flickvänner eller expartners vet jag inte, men problematiken tycks juvar en likanden. Vi har ett antal män som har problem med att hantera situationer där någon annan vill ha ett ord med i laget. De enskilda poliserna agerar i alla lägen som om de alltid ska ha makten och alltid bestämma. Så fungerar det inte i förhållanden och inte egentligen någon stans i det svenska samhället.

Men uppenbarligen så tar rättsapparaten allvarligare på när poliser misshandlar och begår övergrepp mot kvinnor än när de begår övergrepp mot förortsungdomar eller vänsterdemonstranter. För förmodligen är det senare egentligen vanligare, men fler döms för våld mot kvinnor.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • marge

  Så sant, tyvärr. Skrämmande och oroande.

 • Ett klart demokratiproblem, dessa. Skulle inte förvåna mig om våldspsykopaterna i Helsingborgs poliskår ligger bakom en stor del av den statistiken.

 • Pingback: Poliser är också människor « trollhare()

 • Pingback: Usla poliser leder till dödsfall och misshandlade kvinnor | Svensson()

 • Gerd P

  Fast det är olika delar av rättsapparaten som handhar den kvinnomisshandel dom begår på sin fritid och den misshandel dom begår under tjänsteutövande.

  Fruarna/flickvännerna kan få upp sina klaganden i vanlig brottsdomstol och därmed få polismännen fällda om det skett på polismannens fritid.

  Men om poliserna skulle vara i tjänst när dom misshandlar sina fruar så har fruarna lika liten chans som alla andra att få det till åtal.
  Korrumperade internutedare, som Bo Lindgren som just blivit ertappad med att ha mörkat och fuskat i Johan Lindqvist-fallet, lägger alltid locket på.

  Sveriges rättssystem är skandalöst efterblivet när det gäller möjligheten att granska polisers agerande under tjänsten. Det är rena 1800-talet att låta kollegor granska kollegor. Klart dom friar varandra inom skrået.
  Helt emot alla moderna, demokratiska rättsprinciper.