Mehdi Ghezali kan ha torterats

Uppgifter i Svenska Dagbladet gör gällande att Mehdi Ghezali kan ha misshandlats och/eller torterats under fängelsevistelsen i Pakistan:

Medan svenskarna satt fängslade i Pakistan använde UD standardformuleringen att de mådde ”bra efter omständigheterna”. Vad som hittills inte kommit fram är att svenska myndigheter samtidigt fick oroande information.

Uppgifterna gick ut på att Ghezali blev hårdhänt förhörd, i klartext utsattes för fysiskt våld. Pakistans polischef Mohammad Rizwan påpekade offentligt att Ghezali ”suttit i Guantánamofängelset. Det är en mycket farlig man”.

[…]

Safia Benaouda och hennes tvåårige son sov på planet medan pappan Munir Awad sade att han var sjuk. Mehdi Ghezali rörde sig synbart utan svårigheter. Men han såg mycket medtagen ut och ville inte tala om sina upplevelser.

Om det är sant är det inget att bli förvånad över. Våld mot misstänkta och fångar är legio i Pakistna. Tortyr är allmänt förekommande och landets polis och militär är korrumperade och våldsamma. Vad som talar mot allvarlig tortyr är det faktum att Ghezali eller någon av de andra inte har erkänt nånting. Bir man allvarligt torterade slutar det ofta med erkännanden, ofta av saker man faktiskt inte gjort. Däremot kanske det är troligt att de utsatts för våld och misshandel, dvs lite mindre allvarlig tortyr.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, DN1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Eller..

  Det troligaste är att de blev släppta för att de berättade allt de visste om sina kontakter i Pakistan.

 • profanum_vulgus

  Eller:
  Ja om de hade kontakter med för säkerhetspolisen viktiga personer så skulle de nog släppas, eller ja inte släppas.

 • Olle

  De släpptes i huvudsak för att de har medborgarskap i ett västland, som både trycker på hårdare diplomatiskt och som är viktiga biståndsgivare och handelspartners.

  Det vore därför intressant att veta vad som hände med de turkiska och ryska medborgare som färdades i samma sällskap. Varken Ryssland eller Turkiet lär värdera västerländska ideal som humanism högre än den nationella säkerheten och relationen till andra stater.

 • profanum_vulgus

  Olle:
  Vad har Sverige utövat för tryck?

  Kanske är skillnaden också att svenskarna ju redan var solklart oskyldiga efter jänkarna inte ens hittat tillstymmelse till möjlighet att misstänka dem. Nu har de friats av två fasciststater som låser in folk vid minsta lilla antydan, INGEN kan vara mindre terrorist än vad de här människorna är.

 • Jag tror att ”kan” i Svenssons rubrik med stor sannolikhet kan bytas ut mot ”har”.

  Terrorist tror jag inte att Mehdi Ghezali är, däremot tror jag att han sympatiserar med vissa grenar inom den islamistiska rörelsen som skulle kunna eller har utfört terrordåd.

  Anledningen till att han söker sig till en av jordens mest extrema miljöer när det gäller islamism tror jag är en kombination av någon form av medfödd störning, religiös mumbo-jumbo samt två års amerikansk tortyr i Guantanamo.

 • profanum_vulgus

  Nicklas Eriksson:
  Är alla som åker till Alabama i USA anhängare av tortyr, dödsstraff, folkmord, ockupation mm som är vanliga åsikter bland de som bor där?
  Varför skulle man vilja söka sig till så extrema kristofascistiska miljöer annars?