Hackerattack sänkte GP

I morse försökte jag som vanligt läsa Göteborgs-Posten på nätet. Men sjaten dök aldrig upp. Jo, förresten en gång fick jag upp den, men sen var det kört. Ingen GP. Min morgonläsning delvis förstörd.

Det visar sig nu att det handlade om en hackerattack, kanske en så kallad överbelastningsattack mot företaget Basefarm som bl.a. har tidningskoncernen Stampen som kund. Det var alltså inte bara GP som drabbades utan också VLT, Nerikes Allehanda och andra tidningar som Stampen äger. Även Comhems mejl slutade att fungera. Nu verkar det dock som om Göteborgs-Posten fungerar igen.

På något sätt får det inträffade mig att fundera på hur proffessionella olika webbhotell och IT-driftsleverantörer egentligen är när delar av deras kunder kan slås ut på detta sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Petter Ericson

  Som en som arbetar med IT-administration (bland annat web) så jag kan säga att det spelar absolut ingen roll hur professionell man är vad gäller överbelastningsattacker. Kommer det tillräckligt många sidhämtningar från tillräckligt många olika håll så går det inte att skilja ut den ”riktiga” trafiken från angreppet. Lösningen är att skaffa fler servrar och större bandbredd, vilket dock i normala fall kommer vara ren överkapacitet som endast står och kostar pengar.

  Det finns metoder för att minska angreppets effekt förutom detta, men det kräver ofta att man förändrar själva hemsidan (stänger av bilder, flash, dynamiskt innehåll m.m.), vilket sällan serviceleverantören har möjlighet att göra.

 • Anders_S

  Petter, jag förstår och vet att det är så. Min blogg har den senaste tiden utsatts för denna typ av angrepp också och har varit seg som sirap vissa dagar. Lite beroende på att jag fått för mycket trafik i förhållande till vad jag betalat för. Har nu köpt mer bandbredd, men det är ju som du säger ingen garanti. Men störe företag måste väl ändå kunna vidta en del åtgärder som jag som bloggare inte kan.

 • Geiko

  En överbelastnings attack som utförs av någon som har kontroll över kanske 100 eller 10 000 datorer som alla ansluter mot en dator 100gånger per sekund orsakar enorma problem.

  Varför ska en kund betala för 100 000-tals kanske även 1 miljon anslutningar/sekund när normal fallet är 10-100 anslutningar/sekund?

  Det enda sättet att skydda sig emot en ddos attack är att ha väldigt många olika webbservrar som har samma innehåll.
  Det är en enorm kostnad för att klara ddos attack nån gång per år.

 • Pingback: 1 december börjar FRA sitt nya övervakningsarbete | Svensson()