Arvet efter Stieg Larsson

Återigen har diskussionen om arvet efter Stieg Larsson blossat upp. Detta beror på att Stiegs bror och far som är hans legala arvtagare i en intervju i SVD uttalat att de skulle vilja försonas med Stieg Larssons livslånga partner och sambo Eva Gabrielsson. Hon har dock inte fått nåt erbjudande från dem och tycker att uttalandet i SVD är underligt. Anledningen till att Eva Gabrielsson inte ärvde Stieg Larsson är i första hand föråldrade arvslagar och i andra hand att de själva missat att skriva inbördes testamente.

Däremot återfanns ett testamente med innebörden att Socialistiska Partiet i Umeå skulle ärva. Bakgrunden till det är att Stieg Larsson under ett antal år var medlem i SP och under flera år också skribent i tidningen Internationalen, där han bland annat skrev om Grenada och revolutionen där. Med anledning av testamentet så tog SP ett uttalande som bl.a. innehåller följande stycken:

Vårt parti deltar inte i arvstvister och köpslår inte om pengar. Vi har ingen relation till någon enskild här och önskar ingen någon skada. Vi står fast vid de ideal om rättvisa och jämlik behandling som också var Stieg Larssons. Vi menar att Stiegs livslånga relation med Eva Gabrielsson ska respekteras. Den otidsenliga svenska lagstiftning där äktenskapet ställs över alla andra parrelationer – såväl enkönade som samkönade – måste reformeras i grunden. Människor ska kunna leva ihop av eget val utan att riskera otrygghet och rättslöshet.

Vi vårdar Stieg Larssons minne bäst genom fortsatt kamp mot rasism och högerextremism och för ett samhälle som respekterar alla människors lika värde och rättigheter.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på “Arvet efter Stieg Larsson”

  1. Respektingivande ställningstagande från SP. Hela deras inlägg ångar av pondus och civilkurage.

  2. Vänd på steken: Skulle Eva Gabrielson vara oskäligt generös, kunde Stieg Larssons pappa Erland och bror Joakim få dela på 20 miljoner. Resten måste förvaltas av den moraliskt rättmätige arvtagaren; Eva själv.

Kommentarer är stängda.