Misstänkta: pojkvän eller annan nära anhörig

När unga flickor/kvinnor blir mördade är det i allmänhet en pojkvän/man eller någon annan nära anhörig som är skyldig till mordet. Det gäller säkerligen för mordet i Hjällbo också. Det troligaste är väl en svartsjuk pojkvän, före detta pojkvän eller någon försmådd och avvisad ung man.

Men nog skulle man också kunna tänka sig en bror eller kusin som skyldig. Detta då en del syrianer/assyrier har samma hedersideal som andra familjer från mellanöstern och området kring östra medelhavet.

Om det inte är någon när anhörig är det sannolikt någon från lokalmiljön och inte alls någon från nåt annat område som invånarna i Hjällbo hävdar i en artikel i GP.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Tony

  Hederskultur finns det hos syrianer, visst, men inte hedersmord. Det finns hederskultur i Sverige också, även fast den så gott som helt har försvunnit, på både gott och ont. När det kommer till hedersmord så finns det gott om detta hos islamska invandrare.

  Du måste lära dig skilja på saker och ting, det är inte samma hedersideal med hederskultur utan hedersmord.

  Att det är någon från lokalmiljön är det troligaste enligt min mening med.

 • Tomas Andersson

  Oj…vilka fördomar du har.

  Trodde jag inte av en socialist!

  • Anders_S

   Tomas: Vad har mitt inlägg med fördomar att göra? Hederskultur och hedersmord finns i hela medelhavsområdet (har själv levt och arbeta på Kreta och känner folk som varit inblandade i vendettor och har träffat personer som dödat pojkvänner till systrar). Det är på väg bort där, precis som det är på väg bort längre österut.

   När det gäller mord så begås i storts ett alla mord av någon nära anhörig. Så det är inte en speciellt kontroversiell gissning jag gör. Är det inte en nära anhörig så är det oftast någon som känner offret ändå, ex-pojkvän, försmådd uppvaktare osv.

 • ”Islamska invandrare”? Vad sjutton är det?

  • Anders_S

   Det slog mig just att jag personligen känner till en kvinna (vi var arbetskamrater på en fabrik) som i praktiken mördades av sina assyriska släktingar i Göteborg. Hon flyttade från sin våldsamme man. Isolerades socialt, jagades, förföljdes, hotades, misshandlades och så vidare tills hon inte orkade med situationen längre utan tog sitt liv. Som jag ser det så blev hon indirekt mördad av sina assyriska släktingar.

 • Tomas Andersson

  Vad vet du om mordet?

  Förmodligen inte mycket‚Ķ..

  Du har dock en massa teorier = Dömer på förhand = Fördomar

  • Anders_S

   Tomas: Jag har ju inte dömt någon alls. Jag har bara skrivit att det troliga är en pojkvän eller nära anhörig, vilket gäller för cirka 80-90 % av alla mord i Sverige. Det är ingen fördom och jag dömer ingen på förhand. Precis som alla andra vet jag ju inte vem som är mördaren och skriver inget om nån enskild person heller och skriver ju egentligen inte specifikt om Hjällbomordet. Det jag för fram är en åsikt baserad på fakta och statistik.

   Teorier är inte fördomar. Fördomar är om man säger att en person är si eller så för att han tillhör en viss grupp i samhället eller ett visst folk. Eller att en viss religion per automatik innebär vissa saker. Det är fördomar om man inte har belägg för dessa ståndpunkter. Man jag har belägg för att de flesta mord begås av nära anhöriga eller pojkvänner/män. Det är ingen fördom.

   Att mordet skulle ha någon form av hedersmotiv förfaller dock i nuläget som osannolikt.

   Sedan 1990 har i genomsnitt 7- 8 kvinnor mördats utomhus per år.
   85 procent av mordet har blivit uppklarade.
   I 80 procent av fallen kände gärningsmannen och offret varandra.
   I de flesta fall tillhörde gärningsmannen familjen.
   Mellan 1990 och 2006 begicks 20 olösta mord på kvinnor utomhus.
   De flesta kvinnorna var 15- 30 år. Morden skedde huvudsakligen på kvällar och nätter.

   Källa: Mikael Rying, krimonolog vid Mittuniversitetet.