Inte speciellt många använder kokain

Man kan spåra kokain i avloppsvattnet i Stockholm. Något som fått Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter med flera tidningar att skriva tendentiösa artiklar om hur vanligt kokainbruk är (och Kalla Fakta att gör ett oseriöst TV-program). Men det är ju inte vanligt alls. 1 000 personer använder enligt tidningsartikeln i SVD kokain varje dag i Stockholm, 3000 doser enligt DN. Det känns inte som om det är speciellt många. I den hälften så stora norska huvudstaden Oslo tycks det användas betydligt mer, 8 000 doser enligt en studie från 2007. Så det är verkligen inte ett jätteproblem i Stockholm.

3,3% av alla svenskar uppger att de prövat kokain. Det är faktiskt inte speciellt många det heller. Dessutom kan ju en del av dessa var i min ålder och ha prövat det på 1970-talet. Siffran känns inte alarmerande eller speciellt upprörande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pa Z

  Det är en intressant jämförelse med Oslo. Där har man som bekant en mindre repressiv inställning till eget bruk av nakotika än i Sverige. Vilket naturligtvis gör att bruket sker mer öppet. Är det något som inverkat på drogbruket eller finns det andra förklaringar?

 • Mia

  Men hur är det med läsförmågan? En på tusen stod det ju! Det blir väl minst 6-7000 i Stockholm det…

  Jag tycker iallafall att det är sjukt mycket för då har de ju inte ens räknat med alla andra droger folk petar i sig. Känns som om typ var tionde människa man möter skulle kunna vara en missbrukare. Hur mycket misär och samhällskostnader blir inte det?

  • Anders_S

   Mia: Så stod det inte förut. Jag är ledsen. Men så står det nu. Det skulle göra cirka 1000 personer det också dessutom. Stockholms stad har 800 000 invånare ungefär. Det ger 800. Stockholms stadsområde har 1,2 miljoner invånare. Det skulle ge 1 200. Hur är det med matten egentligen? 😉 Det är inte speciellt många och inte ett stort problem. Alkohol, det är ett verkligt problem som ger tydliga avtryck i befolkningen. På antalet misshandlar, mord, begåvningshandikapp och mycket annat.

   Det finns förutom alkohol endast två droger som är vanligare än kokain skulle jag tro. Det är amfetamin och hasch/marijuana. Så nån stor droganvändning är det inte. Heroin är förmodligen mindre brukat än kokain, men det är nog ett något osäkert antagande.

 • Mia

  Jag läste artikeln redan på morgonen och då stod det också så. Enligt SvD så kollade de vattnet i innerstan och söderort. Ungefär halva stan alltså. De säger också att Stockholm har 600 000 invånare. Själva Stockholmsregionen är dock givetvis större. Enligt vad de säger så fick de fram att cirka 1500 dygnsdoser synts i testerna. Så när de säger en på tusen så lägger de sig nog på den säkra sidan – särskilt som många drogpåverkade inte springer på toa och kissar.

  Du menar att metamfetamin och amfetamin är vanligare ändå. Så om vi antar att 1 på 1000 (lågt räknat) går på kokain vid varje givet tillfälle så går alltså minst lika många på amfetaminsubstanser, sen två på hash, två på marijuana, 10 på alkohol osv. Icke att förglömma alla de som missbrukar läkemedel, sömntabletter, citadon m.m. som säkert är några stycken de med.

  Sen så har väl även missbrukare tider på dygnet eller dagar då de är ”rena” så andelen missbrukare i befolkningen torde ju vara högre än andelen påverkade ett visst ögonblick. Hursomhelst så tycker jag att det är alldeles för många som verkar må dåligt. För att inte tala om familj och vänner till dessa. Om en på tusen ex. skar av sig lillfingret så skulle ju det väcka enorm bestörtning och starka reaktioner men när nu så många fler skadar sig mycket värre så ska detta ses som ok? Var finns solidariteten?

  • Anders_S

   Mia: Inte när jag läste vad jag kan minnas. Men det spelar liksom ingen roll. Mina uppgifter stämde ju ändå. (eller till och med lite i överkant)

   Att många mår dåligt kan vi vara överens om, men att Sverige skulle ha ett stort problem med illegala droger anser jag inte.

   Alla siffror som finns redovisade anger att amfetamin är det vanligaste narkotikapreparatet i Sverige efter cannabisvarianterna. Så det är liksom ingen kontroversiell uppgift.