Ni är välkomna att skriva i Internationalen

Jag sitter visserligen inte i Internationalens redaktion och jag fattar inga beslut om vem som skriver, vad som skrivs och kan skrivas i Internationalen. Detta fast jag sitter i styrelsen för den organisation, Socialistiska Partiet, som äger Internationalen. Socialistiska Partiet är dock en pluralistisk organisation med stor politisk frihet för tidningsredaktion och för medlemmar. Därför så är tidningsredaktionen autonom. Endast ledarsidan och ledarnas innehåll styrs av partiet som har en särskilt tillsatt ledarredaktion för detta ändamål.

Trots att jag alltså formellt inte har nåt att säga till om i frågan är jag ganska säker på att i stort sett alla de som i Aftonbladet har skrivit att de inte längre vill skriva för Arbetaren utan problem skulle kunna skriva i Internationalen. Röda Rummet är ett annat alternativ där flera av undertecknarna faktiskt redan skrivit.

Ni är välkomna. Kontakta gärna redaktionen och erbjud era tjänster. Ja, i ett fall är det ju onödigt. Andreas Malm skriver redan i Internationalen. Han har ju dessutom också blivit medlem i Socialistiska Partiet. Det finns dock inget sådant krav på en skribent i Internationalen. En annan av undertecknarna har tidigare varit journalist och anställd på Internationalen, Rikard Warlenius. Ett par problem finns dock. Tidningen ägs av ett parti (en situation som dock kan vara på väg att ändras) vilket säkert av en del kan upplevas som ett problem. Internationalen har i dagsläget inte heller de pengar som Arbetaren haft och har. Internationalen är en betydligt fattigare tidning. Men sånt kan ju avhjälpas.

Och ja, Internationalen har feminism, miljö, klimat och ekosocialism som prioriterade frågor att skriva om.

Intressant?
Bloggat: Fogelqvist, Andrea Doria, PAS, Björnbrum,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jenny

  Så Internationalen skall bli ny Arena? En massa navelskåderi och självterapi för medelklassen? En karriärskatapult för ett gäng världsfrånvända akademiker? Ja ja, ni gör som ni vill…

  Personligen tror jag att Arbetaren kommer att bli läsvärd, för första gången på riktigt länge!

  • Anders_S

   Jenny: jag har ingen aning om vad Internationalen kan tänkas bli för tidning. Jag styr inte över det elelr vilak som kan eller vill skriva där. Och Andreas Malm ägnar väl sig inte direkt åt navlskåderi. Jag vet inte hlelr hur Arbetaren kommer att bli och har ingen åsikt om det i nuläget.

 • Pingback: Den fria rösten blir propaganda-organ, som vanligt | Kulturbloggen()

 • Mikel

  Jag tycker nog att Arbetaren har varit läsvärd ganska så länge. Jag hoppas innerligt att detta inte förändras nu…

  Det är underligt att folk verkar tro att bara för att någon läst på universitet leder det automatiskt till en klassresa.

 • marcos_kompis

  Anders, jag har några invändningar.

  För det första vet jag inte vilka ungefär en tredjedel av de undertecknade är, och jag gillar inte idén att missnöje med Arbetaren skulle vara en blancobiljett till Internationalen. För det andra så är minst hälften av de som jag vet vilka det är folk jag absolut inte vill se i våra tidningar: Andersson, Bratt, Fogelkvist, Linton, Wirtén — finns det inte nog med borgerliga tidningar för borgerliga skribenter att skriva i? Och ett gäng avdankade (chef) redaktörer, vad ska vi ha dom till? Visst finns det folk bland undertecknarna som är (Malm) och skulle vara mer än välkomna, men vem som helst skulle faktiskt inte höja kvalitén på den tidning vi gör idag.

  Dessutom är jag väldigt kritisk till AB-artikeln. I sig så är den debatt på lägsta nivå: personangrepp, framananden av gudar ur det förgångna (och Josefin Brink!), ostyrkta anklagelser, etikettering, gråtmildhet… Med undertecknarna i hjälterollen (för vissa är det kanske sant att det kämpat, men jag kan inte låta bli att undra exakt vad det är till exempel Uisk, Lekander eller Greider gjort för att ”rädda den fria tidning de trott på”). Och att gå till angrepp i Aftonbladet, där dom vet att den angripna inte kommer att få svara (eller ens kan, eftersom adressaten för angreppet ytterst är SAC:s kongress), är inte det lite väl fegt?

  Tillsist tycker jag att det stämmer att redaktionen för Internationalen är autonom. Både chefredaktör och ansvarig utgivare utses av partistyrelsen. Vi (jag är au) kan bytas ut från ett möte till ett annat. Partistyrelsen har visserligen vett nog att inse att en tidning måste göras av sin redaktion, men det är en annan sak — om PS vill styra kan den.

  • Anders_S

   marcos_kompis: Vi är i stort sett överens om inställningen till Aftonbladet-artikeln och vilka som är ointressanta respektive intressanta. Men det fanns ingen möljighet att skriva enbart till de som nog kommer att bli kontaktade eller som är intressanta. Det fsinn fler än Malm som är intressanta. En är ju exempelvis mycket närstående SP.

   För övrigt anser jag att beslutet om att förändra Arbetaren togs i demokratisk ordning. Om tidningens kvalitet har jag ingen uppfattning.

   Min uppfattning är att redaktionen för Internationalen är mycket autonom. Den kommer att bli än mer autonom om förändringsförslaget går igenom.

 • Pingback: Arbetaren - en vänstertidning på dekis? | Svensson()

 • Pingback: Bloggare om Arbetaren-debatten « Warlenius()

 • ”Finns det inte nog med borgerliga tidningar för borgerliga skribenter att skriva i?”.
  Ha, ha. Blev lite orolig ett tag för hur jag skulle förhålla mig till Svenssons inbjudan till oss gamla högeravvikare. Men gränsen är dragen igen, ser jag. Känns tryggt.

  • Anders_S

   Jonas: Jag har väl ändå inte dragit nån gräns, eller pratat om högeravvikare. Jag vet inte vad som är höger eller vänster i er konflikt.

 • Jag syftade inte på dig, Anders. Enbart på er ansv utg ovan.

  • Anders_S

   Jonas: Som du förstår är vi inte helt överens. Han har dock betydligt större möjligheter att påverka redaktionen än vad jag har. Jag kan inte se nån anledning till att sådana som du, Warlenius, Holmbäck, Esmailian, Verdinelli, Greider, LIndquist m.l. inte skulle kunna skriva i Internationalen och jag hartagit uppsaken med redaktionen. Problemet är förstås pengar. Internationalen har inga pengar.