Istanbul – lika hett som i Sverige men mer folk

Några dagar har jag varit på möte och konferens i Istanbul. European Social Forum och andra möten. Staden är enorm och mångfacetterad. Och det är hett vilket är lite jobbigt. En så stor stad (cirka 15 miljoner invånare) är kanske inte vad man vill vara i när det är jättevarmt. Mitt hotell ligger i ett område som heter Kumkapi, enligt uppgifter den gamla armeniska stadsdelen i Istanbul. Mycket riktigt finns det på samma gata som hotellet ligger också en kyrka. Kyrkan ligger dessutom inte långt från en av de centrala punkterna i Istanbuls gamla stad, Aksaray.

Aksaray och Kumkapi är också de stadsdelar där många av Istanbuls papperslösa och flyktingar utan uppehållstillstånd lever. På trottoarerna finns det hundratals, kanske tusentals försäljare av det mesta. Kopior av märkeskläder, elektronik och mycket annat. Det sägs också att området är centrum för en del kirminalitet i Istanbul, exempelvis trafficking med kvinnor från Rumäneien, Modlavien och Ryssland. I verkligheten är det svårt att veta om sådant pågår, även om det är mycket folk i omlopp och vanligt med ryska skyltar i affärerna (finns till och med affärer med bara ryskspråkiga skyltar) så hör man inte mycket ryska. Närvaron av mycket flyktingar i området kan dock tyda på att det faktiskt är ett centrum för människosmugglare. Och sådanan kan ju tänkas smuggla människor i vilket syfte som helst.

Intressant?
I media: SVD1, 2, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements