Mytisk USA-dröm är sann i Sverige

Boknytt
Mellan dröm och verklighet
Daniel Lind
Premiss förlag

Mytisk USA-dröm är sann i Sverige

Från högerhåll framhålls det dynamiska och flexibla i USA. Där driftiga och företagsamma individer inte hindras av statsregleringar, starka fackföreningar, betungande skatter, byråkratiskt pappersarbete och klåfingriga politiker. Där den amerikanska drömmen tillåter varje individ att börja med två tomma händer och bli rik. Bara du vill och arbetar hårt kan du byta klass.

Men det är en borgerlig propagandamyt. Den amerikanska verkligheten är snarast en mardröm: ”USA är västvärldens minst socialt rörliga land”. Där (och i Storbritannien) är det svårast att byta klass. Den sociala rörligheten är större i välfärdssamhällen som de nordiska. Det är den objektiva verkligheten bakom allt subjektivt prat i frågan.

Jaha, det är ju inte vad man brukar höra. Men nog är det väl ändå så att de nordiska/välfärdsstaterna med sin jämlikhetssträvan efter rättvisa därmed blir mindre effektiva? Behöver inte folk få piska (mindre bidrag) och morot (mer pengar) för att anstränga sig – precis som alliansregeringen säger? Så att ojämlikhet är bra för ekonomin – Se på USA?

Nej, det är ännu en myt visar ekonomen och statsvetaren Daniel Lind, som skriver om den svenska samhällsmodellen i sin mycket intressanta lilla bok med undertiteln ”Frihet och livschanser i framtidens Sverige”.

Ojämlikhet gynnar inte ekonomi och tillväxt. Det kan snarare vara tvärtom att jämlikhet gynnar ekonomin, skriver Daniel Lind:

”Kanske är sambandet det omvända: genom minskade inkomstskillnader ökar människors faktiska möjligheter att utveckla sin inneboende kapacitet. På detta sätt stimuleras den sociala rörligheten och tillväxten gynnas. Målkonflikten mellan effektivitet och rättvisa – en dikotomi, en trygghet och i många fall en ideologisk dröm som förenklar en oändligt komplicerad värld – kanske är en relik från en svunnen tid, en restriktion som alltför länge har begränsat vårt synfält”.

Läs mer: SDS, AB, KK, Fria, DN, SVD, Ekonomistas, DA, Björnbrum,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements