Splittrande religion

Boknytt
Korset och halvmånen
Ingmar Karlsson
Wahlström & Widstrand

Splittrande religion

Jag trodde Mellanöstern var komplicerat. Det är fel. Området är extremt komplicerat, vilket ambassadör Ingmar Karlsson med imponerande sakkunskap demonstrerar i sin nygamla utökade och reviderade bok om de religiösa minoriteterna i området (och dess avläggare i Sverige).

Bland annat reder han ut skillnaderna mellan begreppen assyrier, syrianer, syriac, syrisk-ortodox och syrisk-katolsk (vilka inga är samma som syrier). Han förklarar varför demokrati hindras av den etniska och religiösa sektbildningen. Och framförallt lyckas han verkligen beskriva att Mellanöstern är fyllt av ännu många fler motsättningar än de vi ser på teve.

Jag klarade inte av att hålla reda på alla mystiska sekter med ofta absurda trosläror som presenteras. Som att vissa tror sig egentligen vara stjärnor på tillfälligt jordbesök. Att jorden är platt. Att Jesus och Mohammed var demoner. Kastsystem. Förbud att pinka stående. Att kvinnor saknar förnuftig själ. Påhittade etniska ursprung. Konstiga matförbud.

Intressant är de kristnas roll i arabnationalismen. Och att vissa kristna betonar islam som – inte religion – men som ett kulturellt, nationellt, revolutionärt och arabiskt arv. Islam och minoritetskristendom är en del av alla människors kulturarv i Mellanöstern. Liksom kristendom och minoritetsislam är en del av alla européers kulturarv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Rännstensbarn

    Bra skrivet Svensson. Efter flera resor i Mellanöstern kan jag också tillägga att det ofta är gemenskapen och inte motsättningarna som dominerar livet. Syrien är ju numera ett mönsterexempel på hur muslimer lever i harmoni med kristna. Sverige framstår nästan som ett nazityskland i jämförelse.

  • Pingback: Är syrianer/assyrier mer kriminella än andra? | Svensson()