Minus 20 grader i natt

Så här på morgonen visar termometerns utanför fönstret 15 minusgrader, men igår kväll innan vi la oss visade den 18 minus. Så man kan nog anta att det var omkring 20 grader under noll i natt. Det är dock inte det kallaste jag varit med om i Göteborg, nyåret 1978-79 var det kallare än så och jag promenerade hem till Haga från en fest i Majorna. Det var den kallaste promenad jag tagit i hela mitt liv.

Även vintern 1984-85 var det kallare ett antal dagar. Så kallt att min ettårige son fick frostskador på kinderna under färden med pulka till daghemmet. Kärra var inte att tänka på då det inte gick att ta sig fram med en sådan på trottoarerna. För det var lika mycket snö som i år. Vintern därefter var också kall och snöig. Men sen har det varit varmt ända fram till förra vintern.

Nu väntar vi bara på att isen ut till öarna ska frysa så det öppnas isvägar. Och vill det sig kanske till och med älven fryser i vinter. Det senare har har inte hänt sen 1942.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • johan

  Inte helt korrekt, isvägarna i skärgården var senast öppna vintern 86-87.

  Det var ju några riktiga vintrar i mitten på 80-talet, men även i slutet på 90-talet. Även 2006 var en bra vinter med snötäcke från mitten av janauri och en bit in i mars.

  • Anders_S

   Johan: Jag har heller inte påstått nåt om det. Jag vet att de var öppna då liksom på 1960-talet. Jag är ändå uppvuxen på Rörö så jag har nog koll.

   Det enda som står är att förra gången älven frös var 1942. Hur läser du egentligen? Nu har jag också lagt till ordet ”senaste”. Men språkligt sett var det inget fel tidigare heller.

   I slutet av 1990-talet var det egentligen inga kalla vintrar. Det var egentligen bara de där dagarna i november 1995 som var sensationella men det var kanske lite mer snö några vintrar i mitten av 1990-talet. Utan senast var mitten av 1980-talet (84-85, 85-86, kan inte själv komma ihåg att 86-87 var kall, men okej)

 • johan

  Sorry missade lite när jag läste ditt inlägg angående isvägarna,

  Däremot har jag rätt bra koll på vintrarna eftersom jag åker mycket längdskidor.
  I slutet av 90-talet låg havsisen i Hakefjorden ett par vintrar vilket inte händer varje vinter direkt,
  2006 gick det att åka skidor på hemmaplan långt in i mars faktum är att snön låg nån vecka längre då än förra vintern, fast förra vintern började tidigare.

 • Glimten I. Ögat

  Så sent som på 90-talet sjönk temperaturen till under minus 50 i nordligaste Sverige. Här ett par svenska köldrekord på ca minus 53 grader:
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-koldrekord-1.5114

  • Anders_S

   Glimten: Kul men inte vad jag skrev om. Jag skrev om Göteborg. SOm inte brukar ha kallt även när resten av Sverige har kallt.

   • Glimten I. Ögat

    Jättekul, men jag kommenterade inte om Göteborg, utan om kallt väder i Sverige.

    • Glimten: Precis. Hur off-topic som helst och därmed mot mina kommentarsregler. 😉