Vargar angriper inte människor, men de angriper hundar

Det finns i historisk tid i Sverige inga kända fall där vilda vargar angripit människor. Så skedde inte heller denna gång, i Bergshamra utanför Stockholm. Även om attacken mot familjens hund säkerligen var mycket skrämmande. De flesta sådana historier som existerar är rena skrönor. Att vargar tar hundar är däremot vanligare. Ännu vanligare är förstås att trafiken, bilismen, dödar hundar. Även i vargtäta områden.

Vad som är underligt är att vargarna utanför Stockholm angripit och dödat flera hundar medan vargarna i motsvarande område utanför Göteborg inte gjort det. Det har funnits varg under betydligt längre tid strax utanför Göteborg än utanför Stockholm. Man undrar ju om människorna i Stockholmsområdet agerar annorlunda med sina hundar och i naturen än vad människorna i göteborgsområdet gör.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Hunden som dödas utanför Stockholm nyss var en jakthund. Som gick lös. Det tycker inte jag den ska göra, hur väldresserad hunden än är, när markerna dignar av djurungar….och utanför jaktsäsong. Möjligen hade hunden, en Wachsel, sluppit bli angripen om den varit kopplad. På de stora öarna öster om Stockholm är det absolut koppeltvång utanför jaktsäsong.

 • Hund FÅR inte vistas lös i mark mellan 1/3 – 20/8. Det står vem som fritt att anmäla korkskallarna i Bergshamra.

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20071150.htm

 • Anonym

  I historisk tid. Menas de 150 år som vi inte hade några vargar i Sverige? Inte så konstigt att antalet angrep är noll då inga vargar finns, eller hur Svensson? Vad gäller vargarnas farlighet kan vem som helst se att den finns. De korttänkande blandar ihop vargens farlighet med sannolikheten för att drabbas, vilket är två helt olika saker. (jmfr, visst är det farligt att träffas av blixten, även om det är ovanligt.) Sen tror jag Svensson får ta Wikipedia i örat för där står det ”Mellan åren 1980-95 dödades minst 233 barn av vargar i Indien. De flesta under 6 år och i de flesta fall inom byns område när de tillfälligt lämnats ensamma.[32]” Referens 32 anges som ”Kishan Singh Rajpurohit: Child Lifting: Wolves in Hazaribagh, India, AMBIO March 1999, sid. 162-166. ISSN 0044-7447.” Sätt fart Svensson, rätta till detta missförstånd som tydligen spridit sig till Indien.
  Nu är jag ingen som förordar utrotning av varg, men man ska kalla saker för vad de är. En ökande vargstam i tätbefolkade delar av landet kommer att leda till tragiska händelser. Det står helt klart. Sen får man ta ställning utifrån förutsättningarna. Anser man att x vargattacker per år är ett lagom pris att betala för y vargar är väl det hederligt och ok. Sen kommer det nog att finnas många olika acceptansnivåer på x och y.

  • Ja, I Indien finns det en del exempel. Men det verkar som om det inte riktigt är sant alltid. Enligt uppgifter ska en enda varg ha stått för attacker på 76 barn under år 1996. Men det finns de som ifrågasätter uppgifterna:

   Our study suggests that in areas where there is high human density (> 600 km2) of low economic status, with little wild prey, and with livestock populations that are heavily guarded, wolves could potentially attack children. Radio-telemetry data from three different regions in western India suggests that wolves come into contact with humans very often. It would be extremely easy for wolves to attack children in these areas. However, no authentic reports of wolf attacks on humans are available from these regions in spite of these areas having high wolf densities. Our data suggests that attacks on children are exceptionally rare in comparison to the opportunities for attacks available to wolves in India. Such attacks are an aberration of wolf behavior and should be viewed within their special ecological and socio-economic context.

   http://www.wolf.org/wolves/learn/intermed/inter_human/india_abstract_003.asp

  • Senast en människa dödades av en vild varg i Sverige var på 1700-talet. Senast människor dödades av varg i Sverige var i början av 1800-talet (Gysingevargen). Gysingevargen var en frisläppt tam varg.

 • Göran Benedicks

  Det senaste vargöverfallet på en kvinna hända 2010 i Kolmårdens djurpark. Hon blev rejält biten i armen! Har du förträngt detta?

  • Det handlar alltså om en tam varg (djurparksvargar är inte att betrakta som vilda).

 • Anonym

  Göran@. Jag utgår ifrån att du skämtar…djurparksdjur spelar i en annan division. Jag blev hackad av en halvtam korp på Skansen när jag var barn så blodet rann. Räknar du därför korpar till de farliga djuren ?

 • Anonym

  Stockholmare med större hundar skiter alltid i att ha den kopplad. Kanske bättre i Götet ?