IK Sävehof tar avstånd från spritsmuggling

En hedersordförande i den framgångsrika handbollsklubben IK Sävehof har avslöjats av GP med att syssla med spritsmuggling och olaglig spritförsäljning. Han använde också kommunala bilar, som han hyrde i Sävehofs namn, i smugglingsverksamheten. Klubben har reagerat med att starkt ta avstånd från det inräffade:

Gunnar Quist har betytt oerhört mycket för svensk handboll…Det är därför extra tungt att konstatera att han uppenbarligen ägnat sig åt försäljning av alkohol

Sävehof framhåller att de inte på något sätt har med alkoholförsäljningen att göra. Gunnar Quist har inte haft något formellt uppdrag i IK Sävehof sedan mitten på 1990-talet.  Man säger också att Quist har hyrt bil i Sävehofs namn för att köra ut alkohol. Föreningen skriver att detta skett utan att de vetat om det.

Quist har förmodligen begått brott (han är inte misstänkt eller åtalad för nåt ännu), men framförallt har han gjort något som inte är acceptabelt ur många synpunkter. Han är gammal, det är möjligt att han inte riktigt förstått vidden och konsekvensen av sitt handlade. Att han överhuvudtaget lät sig intervjuas av GP och slutklämmen i intervjun verkar tyda på att faktiskt är lite förvirrad:

Han hade svårt att förklara sig. Han berättade att han hållit på i sju eller åtta år. Det började med att han handlade till Ärtgänget och dess vinlotteri. Då åkte han till Tyskland fyra gånger om året.

Du riskerar ditt rykte?

– Ja, jag vet ju det.

Varför gör du det?

– Det är så att att jag gör ju inte detta av ekonomiska skäl.

Ser du inget omoraliskt i detta?

(tyst:) – … Jag säljer inte till ungdomar

Du har inga betänkligheter?

– Jo, visst fan har jag det.

Jag förstår dig inte. Förstår du dig själv?

– Nej, jag gör inte det egentligen.

Frågan är hur allvarligt detta är om vi ställer det i relation till de brott Stefan Allbäck är misstänkt för. Brott som bl.a. ska ha begåtts när Allbäck var sportchef och styrelsemedlem i ÖIS. Betydligt allvarligare brott än Quists som jag ser det. Kanske är Gunnar Quists spritsmuggling mest tragisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements