Småpartier mot framgångar i danska valet

Den 15 september är det danskt val. Detta val ser ut att bli en framgång för vänstern i danska politik, eller kanske man hellre ska säga, en framgång för de partier som inte försökt utnyttja rasism i sina politiska ställningstaganden. Det två partier som ökar mest är vänsterpartiet Enhedslisten (Ø, innehåller Socialistiska Partiets kamrater i SAP) och det socialliberala borgerliga partiet Radikale Venstre (B). Någon motsvarighet till det senare partiet har vi idag inte i Sverige.

Radikale Venstre har sagt att man kommer att ge stöd till en regering med Venstre (V, motsvarar folkpartiet) och de Konservativa (C) om den inte hämtar stöd hos det rasistiska Dansk Folkeparti (O):

De radikalas ledare Margrethe Vestager, som har röstat med vänsterblocket, och regeringspartiet Konservatives ledare Lars Barfoed skakade hand på att samarbeta om den ekonomiska politiken och framför allt: att sätta punkt för tio års blockpolitik.

Det var en valallians som hade stöd i den danska befolkningen – 85 procent tyckte att det var en bra idé.

Drygt tre av fyra tyckte att Dansk Folkeparti har haft för stort inflytande över dansk politik, enligt en undersökning som publicerades i tidningen Berlingske.

Och inte nog med det: en majoritet av danskarna vill att regeringspartierna Venstre och Konservative sköter invandringspolitiken med vänsterliberala Radikale i stället för med DF.

Och trots Dansk Folkepartis lojala samarbete i tio års tid var både statsministern och De konservatives ledare snabba att konstatera att stödpartiet inte kommer att bjudas in av en ny regering.

Plötsligt blev ledaren för det lilla vänsterliberala partiet Radikale porträtterad som valets stjärna. Partiet går fram i opinionsmätningarna och Margrethe Vestager rankas i en mätning som Danmarks mest trovärdiga politiker – näst efter statsministern Lars Løkke Rasmussen.

I alla danska opinionsundersökningar räknas dock Radikale Venstre som ett stödparti till en regering bestående av socialdemokraterna (S) och Socialistisk Folkeparti (F, SF, Vänsterpartiets systerparti). Alla opinionsudnersökningar visar i det läget att det ska bli en regeringsskifte i Danmark. Om Radikale Venstre istället räknas på högersidan så skulle den alliansen med Venstre, Konservativa, Liberal Alliance (I) få 77 mandat enligt senaste opinionsundersökningen. Att jämföra med Socialdemokraterna, SF och Enhedslisten som skulle få 79 mandat. I det läget behöver högeralliansen stöd av Dansk Folkeparti för att kunna bilda regering. Då kan ju knappast Radikale Venstre ge stöd till det alternativet.

Vad det gäller vänsterpartiets systerparti SF så tappar det röster till Enhedslisten. Mycket av det tappet beror på att SF och dess ledare Villy Søvndal använt sig av rasism i sin politiska propaganda och blivit allt mer invandringsfientliga under senare år.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, GP1, 2, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements