Impopulära poliser – uppfinningsrika ungdomar

Regelbundet händer det att ungdomar kastar sten på polisen i olika stadsdelar i Göteborg. Det är något som är våldsamt och farligt för polisen, något som är destruktivt och som knappast gör polisen eller situationen för ungdomarna bättre. Polisens motåtgärder med mer kontroller, fler poliser och slumpmässiga gripanden förbättra inte heller deras popularitet om man säger så. Så olika former av protester mot illa omtyckta poliser fortsätter.

Exempelvis låste ungdomar in en polispatrull i Göteborg på en innergård. Det gjorde man genom att stänga alla vägbommar till området och spärra alternativa utfarter. Ganska effektiv, men samtidigt ofarlig protest mot imopulära poliser kan man nog konstatera. Lite fantasi och tankeverksamhet krävdes nog också. Samtidigt så kan man nog utgå från att poliserna blev ganska stressade av det inträffade. Många bommar har ju en så kallad A-nyckel och det är ju en nyckel som många har. Konstigt att polisen inte har nån sån faktiskt. Men det behöver ju inte ha varit en A-nyckel i det aktuella området utan kanske nåt mer specifikt. Men nu ska de, polisen alltså, i alla fall få lite olika varianter av bomnycklar. Det är nog bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Att förfarandet var ofarligt sätter jag mig starkt emot. Om poliserna behövde köra någonstans snabbt i yrket, hjälpa någon som höll på att bli misshandlad till döds eller liknande och inte kunde ta sig fram…?

 • Anonym

  Man får skilja på polisens akuta åtgärder och polisens långsiktiga åtgärder mot oroligheter i olika stadsdelar. Akuta åtgärder är de som du beskriver(en kommentar där är också att gripanden inte är slumpmässiga – de föregås av en skälig misstanke). De långsiktiga arbetet består av kontaktskapande polisarbete som till exempel områdespoliser, nätverksarbete och projekt som MBU.

  Man får inte heller glömma att majoriteten av de som deltar och alla av de ledande bakom oroligheterna redan är livsstilskriminella eller socialt utsatta(speciellt de yngsta har ännu inte hunnit bli tungt kriminella men har en historia av dåliga sociala omständigheter, dåliga skolresultat och ungdomsbrottslighet som t.ex. rån och misshandel).

  • För ungdomarna upplevs de som slumpmässiga eller som trakasserier mot viss individer. När jag tillhörde ett gäng så gick polisen exempelvis aldrig på mig, jag var inte dömd för något och hade aldrig åkt fast. Istället gick de alltid på nån av de som tidigare åkt fast för nånting. Oavsett vad det gällde. VI visst ju att de oftast var oskyldiga. Lika ofta som nån annan.
   Min uppfattning är att du har helt fel om vilka som deltar i upplopp osv. Min erfarenheter visar att de allra flesta om är med kommer att bli vanliga hederliga medborgare. Det handlar inte om kriminella. Däremot handlar det om social utsatta. En del av dessa kommer att bli kriminella.

   Om jag tar kärngruppen i det gäng tillhörde, de som var mest kriminella (knarklangning, inbrott, stölder), så är i stort alla dessa personer hederliga och skötsamma medborgare. Tittar vi bland de mer perifera ungdomarna, med sämre social förutsättningar, så är en stor andel av dessa missbrukare, tungt kriminella eller döda.

   • Anonym

    Svensson. Jag talar från personlig erfarenhet specifikt om de gäng som orsakat oroligheterna i Göteborgs förorter under de senaste åren. Mina kunskaper är bäst om Nordost och sämst om Västra Frölunda där Backa och Biskop hamnar någonstans mittemellan. Många av de som deltagit i oroligheterna nu är personer med väldig liten chans till ett normalt vuxenliv. Förhoppningsvis kommer några skärpa sig innan de fyller 30 men det är ren spekulation.
     
    Dina personliga erfarenheter av hur polisen arbetade och hur gängstrukturen såg ut kanske inte längre är relevanta. Jag antar att det är 20-30 år sedan. Mycket har förändrats och mycket är annorlunda.

    • Du har helt rätt i att mycket har förändrats. Det är sämre och värre idag. Jag känner till killar i den aktuella miljön i främst Hammarkullen och det är helt klart större problem idag eftersom de har det sämre än vad vi hade det.

     • Anonym

      Då kanske du också känner till att det i Hammarkullen mycket om medlemmar från en släkt som drivande bakom bilbränder och skadegörelser. Jag får tyvärr säga att hoppet om att de unga killarna i den familjen ska få normala liv är mycket litet. De saknar så gott som alla förutsättningar.

     • Jag känner till det. Samma släkt återfinns i Gårdsten också. På 1970-talet fanns det en annan sån släkt i Hammarkullen. Magnusson. Dom bor där än faktiskt, men är inte lika stökiga idag. Inga vanliga liv lever dom väl heller kan man väl säga.

 • Här uppvisar du en otroligt märklig syn på demokratin Svensson. Man kan tycka vad man vill om bängen och när dom stoppar en för att man har överlast på släpet så knyter man ju näven i fickan och ber dom fara åt helvete MEN vi har valt att leva i en demokrati och gett polisen våldsmonopol och att angripa polisen är därmed att angripa demokratin och alla vi som står bakom den.

  Som vanligt är orsaken till detta komplex och sanningen grå istället för svart/vit som den ofta är för ideologiskt blinda personer. 

 • Ännu ett exempel på att ungdomsbrottsligheten ökar lavinartad och myndigheterna har resignerat. Brottsstatistiken blir därefter. Politikerna ”tillverkar” nu lätthaffade brottslingar,
  man kriminilaserar helt vanligt skötsamma med en lag som har sitt ursprung på ett rent påhitt, att sjöfylleriet är ett stort problem.
  I själva verket är det inte ens mätbart. Leif GW Persson har skrivit om detta, ”plocka pinnar”.