Ommöblering i grekiska militären – varför?

Hela militärledningen i Grekland har bytts ut, ledarna för generalstaben, armén, flottan och flygvapnet ersattes och ett tiotal marin- och arméofficerare avskedades, enligt ett uttalande från försvarsdepartementet på tisdagen.

Med tanke på Greklands historia undrar man ju vad det handlar om. Misstänkte/misstänker regeringen i Grekland att det finns diskussioner om en militärkupp inom militärledningen eller vad? Militärkupp är ju inte direkt nåt okänt i den moderna grekiska historien så det är ju inte en osannolik misstanke.

Krisen kräver ju en del nedskärningar även inom militären och det kan också ha varit sådana anledningar till omgrupperingen i den militära ledningen. De utbytta kanske motsatte sig besparingar. Men detta utesluter inte heller misstankar om militärkupp, även om det faktiskt verkar osannolikt med någon sådan.

Regeringen hävdar att förändringarna inom militären varit planerade en längre tid och inte har något med krisen att göra. Få verkar tro på detta:

A state security council under Prime Minister George Papandreou replaced the heads of the general staff, the army, navy and airforce, and discharged a dozen army and navy officers, the Defence Ministry said in a statement.

A Defence Ministry source said that the reshuffle was previously scheduled and not linked to political developments. But opposition parties attacked the government over the move.

“You’re finished, hands off the armed forces,” said conservative New Democracy shadow defence minister Margaritis Tzimas.”There is no government in the country, one by one its lawmakers are jumping ship,” Ms Tzimas said, calling the reshuffle “undemocratic”.

The other parties also questioned the government’s motives.

“This heightens the climate of uncertainty and concern among public opinion,” said the Democratic Left party.

Problemen hopar sig i Grekland, landet befinner sig i vad vi vänstermänniskor kallar en förrevolutionär situation. Regeringen hotar falla samman, gatuprotester fortsätter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements