Den grekiska vänsterns fyra största organisationer är Syriza, Dimar, KKE och Antarsya. Det är också de enda av någon betydelse. Syriza och Antarsya är valkoalitioner. KKE är det som finns kvar av det gamla kommunistpartiet efter en rad splittringar och uteslutningar. Historien om Greklands vänster är en historia om splittringar i mängder, men under senare år har det mest handlat om fusioner och samarbeten.
KKE
Så låt oss börja med KKE (Greklands Kommunistiska Parti). Grundat 1918 är det Greklands äldsta existerande parti men jag ska hoppa över all deras äldre historia och börja år 1968. Då splittrades KKE som en följd av invasionen i Tjeckoslovakien och ungdomsradikaliseringen i Europa. En större grupp lämnade och bildade det som kallades KKE (inrikes) medan den gamla partiledningen som befann sig i Sovjet ledde det som kallades KKE (utrikes). KKE inrikes splittrade 1986 i två delar, Grekiska Vänstern (EAR) och AKOA. Grekiska Vänstern bildade 1989, tillsammans med KKE (utrikes) valkoalitionen Synaspismos. Vid Östeuropas sönderfall uteslöt KKE nästan hälften av sina ledare och medlemmar samt lämnade Synaspismos. Kvarvarande delar av KKE och deras koalitionspartners bestämde då att ombilda Synaspismos till ett parti. I årets val blev KKE det näst största vänsterpartiet med 8,5% av rösterna, men också ett parti som ökade antalet röster måttligt.
Syriza
2004 bildade Synaspismos tillsammans med ett antal mindre partier, AKOA (se ovan), DEA (splittring från en organisation vid namn SEK, se nedan), KEDA, Aktiva medborgare och en del andra mindre organisationer koalitionen Syriza. Syriza blev i det senaste valet det näst största partiet i det grekiska parlamentet med 16,8% av rösterna, men observera att det är en valkoalition. Idag består det förutom grundarpartierna av KOE (maoistiskt ursprung, splittring från KKE 1956 med namnet OMLE, en annan del av OMLE blev KKE (m-l)), Kokkino (Röd, splittring från DEA), Enhetsrörelsen (splittring från Pasok), DIKKI (splittring ur Pasok) och en del andra radikala organisationer.
Antarsya
1989 allierade sig KKE med det konservativa partiet Ny Demokrati vilket ledde till att ungdomsförbundet KNE tappade en stor del av sina medlemmar. Dessa bildade en ny organisation som idag går under namnet NAR och som är den största och mest betydande organisationen inom dagens Antarsya som bildades 2009 av de två tidigare fronterna MERA (Radikala vänsterfronten) och Enantia. MERA bildades 1999 av NAR och ett antal andra organisationer av ursprung som EKKE, EEK (splittring ur Fjärde Internationalens KDKE år 1964) och AKOS. Syriza har vänskapliga förbindelser med Enhedslisten i Danmark och Synaspismos med Vänsterpartiet i Sverige.
Enantia hade i sin tur bildats 2007 av SEK (systerparti till brittiska SWP), OKDE-Spartakos (systerparti till svenska Socialistiska Partiet) samt de maoistiska ARAN och ARAS. redan 2001 hade SEK dock splittrats och DEA skapats. DEA är idag medlemmar i Syriza. Förutom nämnda organisationer från MERA och Enantia ingår även Alternativa Ekologister, KAN (en splittring från AKOA, se KKE och Syriza). Antalet som röstade på Antarsya ökade kraftigt i valet, men det var inte tillräckligt för att partiet skulle komma in i det grekiska parlamentet. 1,2% av rösterna fick man.Politiskt så är nog Antarsya det grekiska parti (eller koalition) som mest liknar danska Enhedslisten. Enhedslisten har dock vänskapliga förbindelser med Syriza.
Dimar
Dimar (Demokratiska Vänstern) är en splittring från Synaspismos år 2010. Tredje största vänsterparti i det grekiska valet med 6,1%. Dimar ökade inte sitt röstetal i valet.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan man kanske säga att Antarsya alltså liknar Enhedslisten, Syriza är Vänsterpartiet plus en del andra (Synaspismos är då Vänsterpartiet) och KKE är en gammaldags och fanatisk variant av KP. Okde-Spartakos är SP:s systerorganisation men den som liknar SP mest är Kokkino (som också är kompisar med SP).
Läs också:
Vänsterregering i Grekland? Det är ingen lösning
Vad kommer att hända i Grekland?
Vänstern kraftigt framåt i grekiska valet
Intressant?
Läs mer: Fria,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, SVD1,
Läs även andra bloggares åsikter om Grekiska vänstern, Dimar, Grekland, KKE, Synaspismos, KKE, AKOA, NAR, SEK, Okde-Spartakos, DEA, Kokkino, Synaspismos, Enantia, Antarsya, EKKE, EEK, Grekland, Vänstern, Demokrati, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
2 svar på “Den grekiska vänsterns organisationer”
Kommentarer är stängda.