Rättegången mot rasisten Peter Mangs startar idag

Den skånske rasisten Peter Mangs är åtalad för tre mord, 12 mordförsök, förberedelse till mord, grovt olaga hot, skott in i en lägenhet, skott in i ett polishus och skott mot skyltar. Mangs erkänner bara skadegörelse.

Rättegången startar idag och är  en slags svensk motsvarighet till rättegången mot Anders Behring Breivik i Norge. Men där Breivik är pratsam, uttalad rasist och högerextremist är Peter Mangs fåordig och har inte sagt speciellt mycket. Då han i stort sett bara skjutit invandrare är rasism utan tvekan en del av motivet men det verkar som om motiven till morden också kan vara lite fler som exempelvis personligt hämndbegär och en något störd personlighet.

På ett sätt kanske både Breivik och Mangs är galna, knäppa. Samtidigt är de ett symptom på ett samhälle i kris och ett resultat av islamfobiska och högerextrema hatmiljöer. Hatmiljöer som i sin tur växer i ett samhälle där klyftorna ökar. Där regeringarna omfördelar från fattig till rik och skapar en grogrund för fanatism, högerextremism och rasistiska mördare och terrorister.

Som det verkar kan det sannolikt vara svårt att binda Peter Mangs till alla de brott han åtalas för då mycket av förundersökningen handlar om hur han är som person och hans åsikter.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements