HBTQ-personer utnyttjas av högerextrema – säg nej till pinkwashing

Samma dag som Prideparaden hålls i Stockholm, den 4 augusti, håller högerextremister från bland annat English Defence League och Swedish Defence League en demonstration i staden. EDL är kända för att utnyttja hbtq-personer som slagträn i sin islamofobiska retorik, ett fenomen som kallas pinkwashing. Organisationen Queers Against Pinkwashing driver därför em kampanj där fokus är på högerextremisters pinkwashing i Europa.

– Vi vägrar vara slagträn i en rasistisk och islamofobisk retorik, säger Leila, från gruppen Queers Against Pinkwashing, som kommer delta i en motdemonstration i Stockholm.

Counter-jihadrörelsen – från vilken Breivik hämtade inspiration till sina terrordåd – samlar högerextremister från hela världen till en demonstration i Stockholm den 4 augusti. På Swedish Defence Leagues (SDL) Facebooksida skriver organisationen: ”Det första globala Counter- Jihad- initiativet börjar den 4 augusti med det första årliga globala Counter- Jihad mötet i Stockholm, Sverige. Representanter från Stop Islamization of Nations (SION), Stop Islamization of America (SIOA), Stop Islamisation of Europe (SIOE), the English Defence League (EDL) och allierade grupper kommer att tala.”

Demonstrationen är satt till samma dag som den årliga Prideparaden i Stockholm. Om det är ett medvetet val utröner inte pressmeddelandet, och det vill vi inte spekulera i. Men vad vi vet är att Defence League-rörelsen har börjat använda pinkwashing för att driva sin islamofobi. Allt enligt modellen ”här kommer muslimerna och hotar våra bögar och flator”. År 2010 skapade English Defence League en hbt-sektion, och de genomför kampanjer som riktar sig till hbt-grupper. På sin hemsida skriver de bland annat att ”gay-personer i Storbritannien har mycket mer att frukta från islam än från EDL”.

I sommar har Defence League-grupperna börjat mobilisera runt pridefestivaler, finska Finnish Defence League har meddelat att de vill delta i Tampere Pride som hålls den 19-22 juli.

Genom pinkwashing tvättar dessa grupper sin politiska färg från brun till rosa, och ompaketerar ”muslimen” som ett hot mot icke-heteros för att kunna rekrytera i gay-communityt.

Termen “Pinkwashing” används för att ringa in argumentation eller agerande (oftast rasistiskt) som använder hbtq-frågor för att snygga till det som sägs och görs. Det handlar om att framställa sig själv som ”hbt-vänlig” och därmed ”demokratisk” för att därmed framställa andra grupper som icke-hbt-vänliga och ickedemokratiska. Därmed ställer de som ägnar sig åt pinkwashing två grupper mot varandra. Men kampen för en grupps frihet och rättigheter (i detta fall hbtq-personer) inte kan ske på bekostnad av en annan grupps frihet och rättigheter (i detta fall muslimers).

När EDL hävdar att hbt-personers säkerhet är i fara på grund av “muslimerna”  är det snarare ett försök att skapa två grupper och sedan ställa dem mot varandra. Uppställningen av hbt-personer/muslimer som motsatspar eller separata kategorier är inte sann. Högerextremister är de som de allra flesta icke-heteros ser som det stora hotet, därför att all erfarenhet och statistik visar på att det är så. Många har blivit utsatta för våld från och misshandel utförd av högerextrema.

Självklart ska de inte få hålla sin demonstration ostört. Därför planeras en motdemonstration.
– Vi hoppas på bred uppslutning och uppmanar alla som identifierar sig som queers eller hbtq-personer och alla allierade till oss att säga ifrån, att inte låta dem utnyttja våra erfarenheter och våra existenser, säger Leila från Queers Against Pinkwashing .

Queers Against Pinkwashing är en politisk grupp som arbetar mot fenomenet pinkwashing, under parollen ”ingen är fri förrän alla är fria”.

Svensson/Queers Against Pinkwashing

Demonstrera mot de som mördar och överfaller vänsteraktivisterSamling 13:00 Norra Bantorget, Stockholm, 4 augusti

Demonstrationen Stoppa EDL

Intressant?
Läs mer: Internationalen,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, 5, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements