Luktar 30-tal

Boknytt
Europas skam
Lisa Bjurwald
Natur & Kultur
ISBN: 9789127129795

Luktar 30-tal

Det stora antalet antirasistiska böcker som ges ut hindrar inte rasismen från att växa, tyvärr. Men för att bekämpa främlingshatet behövs i alla fall information. Och den uppdaterade pocketupplagan av ”Europas skam – Rasister på frammarsch” är oroligt välskriven, väldetaljerad och väldokumenterad.

Fokus riktas mot den eviga antiziganismen, den gamla antisemitismen, och den nya islamofobin – i Ungern, Italien, Storbritannien, Tyskland och Skandinavien. Mot ett krisande Europa som börjar likna 30-talet.

Den gamla kapitalismens ekonomiska kris i Västeuropa, och den nya kapitalismens ekonomiska kris i Östeuropa finns förstås med som bakgrund. Arbetslöshet och välfärdsslakt hotar främst den lägre arbetarklassen som känner sig konkurrens-hotade av invandrare och globalisering.

Högerpopulismen vinner också arbetaröster genom vänsterretorik och folkhemsnostalgi, och genom att de framstår som opposition till det borgerliga & socialdemokratiska nyliberala marknads-EU-globalist-etablissemanget. De appelerar också till arbetarklassens kulturkonservatism i en tid då klassperspektivet har blivit osynligare.

Noterbart är extremhögerns splittring och allianser. De nya snabbväxande högerpopulisterna (som sd) har bytt ut judar mot muslimer som syndabockar. De hamnar därför i allians med Israel – och ser den krist-judiska västcivilisationen i konfrontation med den ”primitiva ökenreligionen islam”. Nazister och islamister finner däremot varandra i det gemensamma judehatet.

Vissa islamister och en del högerextremister delar många värderingar; De är båda emot det degenererade moderna demokratiska samhället. De delar (naziliknande) ultrakonservativa värderingar om kvinnor, homosexuella etcetera. De hatar liberalism, feminísm, socialism, intellektualism och individualism – och de tänker snarare i civilisatoriska än i nationalistiska termer (väst-vitmakt & islam-kalifat).

Hur kan vi då stoppa hatet, frågar sig författaren/journalisten Lisa Bjurwald. En viktig sak är att det finns tydliga vänsterpartier som talar klass och ekonomisk fördelning & rättvisa. Då röstar många arbetare, som oroar sig för invandring och mångkultur, ändå för vänstern. Klass övertrumfar etnicitet.

En intervjuad Londonprofessor i boken, Montserrat Guibernau, efterlyser en ”balanserad” syn på invandringen, och säger; ”Slutligen är det viktigt att politikerna inte ignorerar arbetarklassens oro över arbetsmarknaden, där arbetarna ofta känner sig oförmögna att tävla mot billigare, invandrad arbetskraft.”

Hans Norebrink

Läs mer: DN, SVD, GP1, 2EX, Arbetaren, KA, Kulturen, KB, SMP, DAST, SR,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements