Regeringsförslag för ökad segregation och bostadsbrist

Den svenska regeringen har lagt fram ett förslag om den svenska hyresmarknaden som innebär mycket kraftigt höjda hyror i de svenska storstäderna. Det handlar i praktiken om att införa marknadshyror. Framförallt i centrala och eftertraktade delar av städerna. Hyreshöjningarna kommer att bli störst i centrala delar av Stockholm. Förslaget kommer att innebära ökad utslagning av fattiga och arbetare från bostadsmarknaden och ökad segregation.

– Det här är en katastrof för många Stockholmare. Äldre, studenter och andra som inte har en hög inkomst kommer att drivas ut från innerstaden, säger Ann-Margarethe Livh, oppositionsledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Marknadshyror nämns av regeringen som ett sätt för att minska bostadsbristen men effekten blir med all sannolikhet den motsatta.

– Det byggs inte mer för att hyrorna blir högre. Det är redan attraktivt att bygga i Stockholm, där efterfrågan på hyresrätter är enorm. De enda som tjänar på detta är Fastighetsägarna. Den borgerliga majoriteten i staden låter våra kommunala bostadsbolag följa de privata och därmed finns snart inga hyresrätter till överkomliga hyror för vanliga stockholmare, säger Ann Mari Engel, styrelseledamot i Stockholms Stadshus AB.

Förslaget är att bygga vidare på en bostadspolitik som bedrivits i många år. En bostadspolitik som lett till slumvärdar, segregation och bostadsbrist.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements