Näthat kan inte drabba vem som helst

Däremot kan det drabba i stort sett vem som helst som har nån typ av offentlighet. En lärare, en journalist, en politiker, en brottsling, en musiker, en bloggare osv. Dessutom drabbar det personer som är mobbade i skolan och på arbetet. Dvs det blir en förlängning av trakasserier i verkliga livet. Det drabbar ungdomar som sprider skit om varandra och kan drabba många men inte vem som helst.

Är du en person utan offentlighet, inte ung och inte utsatt för mobbning i verkligheten så kommer du med all sannolikhet aldrig att drabbas av så kallat näthat, aldrig att bli uthängd, aldrig att bli mobbad på nätet. Näthat kan inte drabba vem som helst. När GP skriver det så är det en lögn, skrämselpropaganda utan verklighetsanknytning. Onödig skrämselpropaganda som kanske skadar mer än vad enstaka fall av hat på nätet gör.

Att skrämma upp folk skadar nämligen grundläggande mekanismer i samhället som exempelvis tillit och förtroende. Det gör enstaka mobbningsfall på nätet också, men GP når ut mer och bredare. Nå fler människor och skrämselartiklar i GP är därmed skadligare än enstaka mobbningsfall.

Samtidigt är mobbning, uthängning och trakasserier på nätet ett problem. Ett problem för ganska många människor och ett problem som måste bekämpas. Men media, tidningar är också en del av problemet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Magnus Strömgren

    Bra! Som möjligen tidigare sagt, vi står på olika politiska barrikader, men den här typen av sansad mediakritik ger jag mitt fulla stöd. 🙂

    • Tack. Det finns många frågor där man kan dela uppfattning även om man har olika åsikter om hur samhället i grunden ska var uppbyggt.