Eventuellt beboeliga planeter funna kring andra stjärnor

Igår tillkännagav NASA att man funnit ett antal planeter som liknar jorden och som cirkulerar i det område runt sin stjärna som innebär att de skulle kunna vara beboeliga, att de skulle kunna ha liv. Detta om det finns atmosfär runt dem och vatten på dem. Det handlar om stjärnor i två olika solsystem, runt två olika stjärnor, Kepler 62 och Kepler 69.

Kepler 62

Kepler 62 jämfört med vårt solsystem

Kepler 62 har 5 planeter varav två skulle kunna härbärgera live då de ligger inom rätt avstånd från sin sol. De två planeterna har fått namnen Kepler 62e och Kepler 62f:

That most intriguing one is called Kepler-62f, a rocky world just 1.4 times bigger than Earth that circles a star smaller and dimmer than the sun. Kepler-62f’s newfound neighbor, Kepler-62e, is just 1.6 times larger than Earth, making the pair among the smallest exoplanets yet found in their star’s habitable zone — the just-right range of distances where liquid water can exist on a world’s surface.

Kepler-62e and f, which are part of a newly discovered five-planet system, ”look very good as possibilities for looking for life,” said Kepler science principal investigator Bill Borucki, of NASA’s Ames Research Center in Moffett Field, Calif.

Det är dock ganska långt till Kepler 62, närmare bestämt 1 200 ljusår. Ännu längre är det till Kepler 69 som också har en planet som eventuellt skulle kunna härbärgera liv, Kepler 69c:

The two other exoplanets (Kepler-69c and b) are part of the the Kepler-69 system located 2,700 light years distant in the constellation Cygnus. While K-69c may be the most Earth-like candidate yet found, its neighbor, K-69b, is twice the size of Earth and believed to be too hot to host life. Nevertheless, both are positive signs that the hunt for a true “alien Earth” is getting closer to its goal.

Kepler 69

Kepler 69 jämfört med vårt solsystem. Bild: NASA Ames/JPL-Caltech

Intressant?
Media: SR, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements