Vänsterpartiet fortsätter sin kräftgång

Vänsterpartiet får fler medlemmar men partiet får inget ökat stöd i opinionen (en mindre ökning har dock kunnat ses i de senaste mätningarna). En central punkt i partiets propaganda och taktik är att man till varje pris vill sitta med i en eventuell kommande socialdemokratisk regering.

Vänsterpartiets systerpartier i andra länder har provat exakt denna taktik. De sitter med eller har suttit med i regeringar med nedskärningspolitik i Danmark (Socialistisk Folkeparti, SF) och på Island (Gröna Vänstern, GV) samt i den norska regeringen (Sosialistisk Venstreparti, SV) som inte fört en politik för arbetarklassens bästa som man borde kunnat förvänta sig.

Resultatet har varit förödande för vänsterpartiets systerpartier. SF i Danmark har minskat mycket kraftigt i opinionen, istället har Enhedslisten (som just nu har kongress, vilket är en betydligt mer demokratisk inrättning än svenska partier motsvarighet) som är ett parti till vänster om SF växt kraftigt. På Island var det val igår och GV nästan halverades i röstsiffror och mandat. Inte heller i Norge har taktiken visat sig vara en framgång, då SV inte får ökat stöd utan stadigt minskat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

8 svar på “Vänsterpartiet fortsätter sin kräftgång”

  1. Angående SV i Norge så tror jag det är en fullt reel möjlighet att man åker ur stortinget nu vid valet. Det kan deffinitivt inte bara skyllas på att man hamnat i skuggan av AP utan kanske dels att man förhandlade sig till finansministerposten i den första regeringen istället för att satsa helhjärtat på Skol och miljöministerposterna. MEN de stora misstagen som man kommer få sota för enligt mig är dundertabbarna vid valet av ny partiledare. Audun Lysbakken är en karismatisk ung ledare som säkert är bra MEN man valde honom som ledare bara veckan efter att han tvingats avgå ur regeringen. I tillägg till detta så är det första han gör att sparka ut Erik Solheim, en av de poppuläraste ministrarna. Ingen direkt fingertoppskänsla i något av fallen o det får man sota för…

    1. Det finns bara ett vänsterparti Norden det går bra för. Det är danska Enhedslisten och man har medvetet ställt sig vid sidan av regeringssamarbete. Andra partier borde lära sig av dem.

      1. Det viktigaste är att kunna påverka den reella politiken. Därför bör såklart alla partier, även vänsterpartier sikta på att sitta i en regering och ta ansvar för landet. Med det sagt så straffas ju ALLA mindre partier skoningslöst när de ingår i regeringar. Vi ser det i Sverige (KD &C) och i Norge (SV & SP). Med andra ord hade det varit bra för Vänsterpartiet i det här fallet att ha en stabil bas av kärnväljare på 8-10% före man sätter sig i en regering. Där är man ju inte idag…

        Följ gärna min blogg: http://grasrotsbloggen.wordpress.com/

        1. Man kan inte påverka politiken på det sättet. Det är att övervärdera parlamentets roll. En totala missuppfattning om hur politik fungerar. När parlamenten tar beslut har ofta de verkliga besluten tagit för länge sen i olika styrelserum och överklassföreningar.

          Enda sättet att motverka det och att vrida politiken åt vänster, till förmån för arbetarklassen, är via folkliga mobiliseringar och folkrörelser. Dessa är det viktiga, sedan behöver man också ett parlamentariskt stöd för de krav dessa rörelser för fram. Men finns inte några folkliga rörelser och krav är en oundvikligt följd av att sitta i regeringen att partieran förborgerligas och går åt höger. Även deltagande i borgerliga staters parlament har samma följder men kan enklare motverkas. Exempelvis genom såna metoder som danska Enhedslisten använder, som rotation etc.

          http://blog.zaramis.se/2013/04/28/enhedslistens-kongress-som-vanligt-men-storre/

      2. Enhetslistan har inte ställt sig vid sidan om regeringssamarbete. De har ställt sig utanför själva regeringen. Precis som (v) i alla år gjort som samarbetspartner till (s) i Sverige. Utan EL:s stöd skulle Danmarks mitten-vänsterminoritetsregering aldrig kommit till makten från första början.

  2. Det är dock en fråga om vilket perspektiv man väljer om man ska beskriva SF som ett vänsterparti eller ett Grönt ”mittenparti”. I EU har partiet valt att gå med i samma grupp som Mp och Piratpartiet i Sverige, d v s det icke-socialistiska European Green Party. Detta trots att det finns en grupp som kallas Nordic Green Left. Även internationellt är har man valt samarbete med officiellt non-socialistiska gröna framför vänsterpartier.

Kommentarer är stängda.