Enhedslistens kongress som vanligt men större

Johanne Schmidt-Nielsen

Johanne Schmidt-Nielsen

Idag är det tredje dagen på danska Enhedslistens kongress. För ovanlighetens skull är jag inte där. Kongressen är den största någonsin och den kongresslokal man använt i många år, en idrottshall i Nørrebro nära Blågårds Plads är för liten så man har flyttat till en lokal i Nordhavnen. Också det i Köpenhamn. Enhedslistens kongress är en mycket demokratiskt tillställning och dessutom en mycket stor tillställning med en otrolig massa delegater.

Årets tillställning verkar dock enligt de rapporter jag tagit del av vara sig lik. Ömsom vin, ömsom vatten. Ledningen i Enhedslisten, hovedbestyrelsen (HB, formellt) och folketingsgruppen (i många frågor i praktiken) kan betraktas som delar av högern i partiet. Naturligtvis inte hela HB och inte hela folketingsgruppen, då flera från vänstern inom Enhedslisten också sitter i HB och folketinget (riksdagen). Socialistiska Partiets systerorganisation SAP tillhör vänstern inom Enhedslisten.

På kongressen tycks vänstern vinna omröstningen om rotationen på förtroendeposter. Detta innebär att den inte kommer att förändras så att folketingsgruppen ska kunna få mer inflytande och makt. Något som ledningen föreslagit. Eller rättare sagt så har Enhedslistens ledning förslagit att kandidater i folketingsval ska få lättare att förbereda sig för val, men det skulle också innebära att rotationsreglerna ändrades eller delvis sattes ur spel (om jag nu fattat det hela rätt). Flera av de som offentligt uttalat sig mot förslaget till förändring är ledande personer och en del tillhör också SP:s systerorganisation SAP. Exempelvis folketingsledamoten Jørgen Arbo-Bæhr. Också i EU-frågan, dvs frågan om att ställa upp i EU-val eller inte, förlorade partiledningen medan man på andra punkter vunnit.

Mycket tycks sig likt på Enhedslistens kongress. På grund av eller trots stora framgångar i opinionen och på annat sätt. Kongressen är bara i större format än tidigare.

Intressant?
Läs mer: Röda Malmö, Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements