Vem sjutton är Alice Munro?

Alice MunroÅrets nobelpristagare i litteratur är Alice Munro. Jag har ingen aning om vem hon är eller vad hon skrivit. Ändå äger jag tusentals böcker och läser säkert uppemot hundra böcker varje år. När jag var ung läste jag flera hundra böcker om året. Men det är uppenbart att jag sällan läser nåt av författare som får nobelpriset. Doris Lessing var därvidlag ett undantag.

Ibland känner jag dock till de författare som får priset, Harold Pinter, Elfriede Jelinek, Tomas Tranströmer, Mario Vargas Llosa för att nämna några nutida pristagare jag faktiskt kände till innan de fick pris. Dock har jag inte läst en enda bok av nån av dem heller.

Om jag skulle göra en lista över mina favoritförfattare så skulle den enbart innehålla ett fåtal nobelpristagare och kanske se ut så här (utan inbördes ordning):

Iain M. Banks
Alastair Reynolds
CJ Cherryh
Ursula K. LeGuin
Raymond Chandler
Dashiell Hammett
James Crumley
James Lee Burke
Yasar Kemal
Ernest Hemingway
John Steinbeck

Dominansen av US-amerikanska författare är uppenbar. Det är dessutom främst deckar- och SF-författare. Inte så konstigt. Det är mest sånt jag läser idag. Mest sånt jag läste som tonåring. Enda perioden annan litteratur dominerat är när jag var i 20-årsåldern.

Samtidigt är jag övertygad om att Alice Munro är en bra författare, annars skulle hon knappast få priset. Detta även om det inte är troligt att jag kommer att läsa henne.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements