Sajter och sidor som granskar polisen

Det finns ett antal sajter och sidor som granskar polisen och polisens agerande. Vi har webbtidningen och organisationen Payback som arbetar med att rentvå mc-klubbar och belysa polisövergrepp mot mc-klubbar. Vidare Magasinet Paragraf som har en välkänd journalist och författare som ansvarig utgivare. Det handlar om Dick Sundevall. Andra sajter är reclaimJustice och Corruptio.

Dessa sajter har naturligtvis rätt i att den svenska polisen behöver granskas och att det regelbundet begås övergrepp. Men samtidigt görs fler av dem i nära samarbete med folk som varit eller är kriminella. Något som i alla fall jag anser vara ett stort problem. De präglas alla av ett visst mått av rättshaverism med Corruptio i spetsen. En rent rättshaveristisk sajt som helt saknar trovärdighet, även om den säkert hittar och avslöjar ett och annat korn av sanning med jämna mellanrum.

När det gäller reclaimJustice ger sajten intryck av att vara väldigt seriös och vederhäftig. Samtidigt har jag när jag läst om fall på sajten där jag också läst förundersökningar och annat material sett att uppgifterna på reclaimJustice inte är korrekta. De utelämnar alltid uppgifter som går emot deras teorier som att det handlar om ett polisövergrepp. Det är samma sak med Magasinet Paragraf. Det gör att allt som publiceras på dessa sajter måste tas med en stor nypa salt och läsas med en mycket skeptisk blick.

Den mest seriösa sajten är Payback. En sajt som nog kan anses knuten till Hells Angels och i stort sett enbart behandlar polis- och myndighetsövergrepp mot Hells Angels MC och klubbar med koppling till dem. De fall de tar upp handlar i allmänhet om verkliga övergrepp och felaktigheter även om jag tycker att det går alltför långt i sina förnekanden om att brottslighet är vanligare bland medlemmar i Hells Angels MC än i befolkningen som helhet. För så är fallet även om Payback försöker driva en annan linje.

Vidare driver Payback en linje om att bara för att en mc-klubb kallar sig 1-procentklubb eller har namnet Hells Angels MC så är inte alla medlemmar kriminella för det. På den punkten har de förstås rätt. Så även artiklar och inlägg på Payback bör läsas kritiskt. Om någon nu orkar läsa dem, för de är ofta mycket dåligt skrivna, består av uppradningar av citat och liknande. Svårläst helt enkelt. Dessutom är den ofattbart ful.

För att visa på hur sajterna gör ska jag följa upp detta inlägg med lite granskningar av hur och vad skriver jämfört med hur andra skriver om samma fall och vad det står i förundersökningar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Advertisements