Ambassader utfärdar inte falska visum

Enligt en artikel i DN har en tjänsteman på ambassaden i Pakistan utfärdat turistvisum utan grund för fler afghaner. Fast de kallar det för falska visum. Vilket det naturligtvis inte är. Det är helt legala visum men kanske uppfyllde de som fick dessa visum inte de krav som finns. De visum det handlar om är turistvisum, visum som gäller 3 månader (90 dagar).

I första hand är det väl ekonomiska krav som ställs på personer som får turistvisum, de ska ha tillräckligt med pengar för att kunna uppehålla sig i Sverige en tid. Dessutom tittar väl myndigheterna på om det finns risk för att de ska stanna i Sverige och sådant. För afghanska flyktingar är den risken naturligtvis överhängande och pengar har de förstås inte heller.

Det som hänt är alltså att en ambassadtjänsteman utfärdat visum till afghanska flyktingar så att de kunnat flyga till Sverige istället för att fly landvägen. En verkligt human gärning med andra ord.

Men falska visum är det inte frågan om. Det är helt legala visum men på falska grunder. Vilket pajasen Magnus Rodin från Migrationsverket inte tycks vilja förstå då han svamlar om ”falska visum” hela tiden. Falska visum är när någon utan befogenhet utfärdar visum men det verkar det inte ha handlat om i detta fall. Utan mannen tycks ha haft befogenhet och använt den på ett humant och mänskligt sätt. Om det är ett brott ska undersökas, men det verkar väl ganska osannolikt då han ju inte förfalskat något så som jag förstått det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements