Att båtgravar skulle vara inspirerade av islam är bara dumheter

De äldsta båtgravarna i Sverige, Norden och nordvästeuropa är från 400- och 500-talet. I dessa gravar fanns det massvis med gåvor, vapen, fina kläder, utrustning med mera. Allt som folk kunde behöva i dödsriket. Islam fanns ännu inte. Därför är det bara dumheter att det är islam som påverkat detta gravskick. Men det är ändå vad några forskare i Stockholm påstår eftersom de hittat vävnader med arabiska tecken (om det nu verkligen handlar om det och inte bara en stark fantasi hos forskarna ifråga) i vikingatida båtgravar.

Att det fanns handel mellan den muslimska världen och nordbor är välkänt. Att det då finns fina tyger tillverkade i Centralasien som vid denna tid var muslimskt är inget förvånande. Det är heller inte förvånande om muslimska värderingar påverkade nordbors syn på livet efter detta eller att det fanns arabiska skrift på tygerna. Men att påstå att själva gravskicket påverkades av islam är faktiskt inte rimligt.

Nu är det ju dessutom så att kristen syn på livet efter detta och muslimsk syn på livet efter detta är densamma och varken kristna eller muslimer lägger gåvor i gravarna (däremot brukar den död ha fina kläder på sig). Kristendomen lär dessutom ha påverkat nordbor på vikingatiden mycket mer än vad islam gjort. Kristendomen fanns ju i Norden vid denna tid och de närmast grannarna åt alla håll var kristna länder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements