Dahlsjöfallet

Den 29 juli 1965 var sista dagen som tre unga män i Göteborg sågs i livet. Det var på Café Mården på Landsvägsgatan 24 i hörnet med Frigångsgatan (inte Bergsgatan som det uppges på en del sajter och i en del artiklar, jag bodde i det aktuella huset 1976-79). Vid 15-tiden lämnade de tre personerna kafét och steg in i en PV. De tre var 21-årige Jan Olof Dahlsjö, 22-årige Gay Roger Karlsson och den endast 16-årige Kjell-Åke Johansson. Efter att de klev in i bilen och körde iväg har de inte setts till. Inte heller den duvblå (färgen heter egentligen midnattsblå, men kallas duvblå i de flesta artiklar om händelsen). PV:n har setts till. På en del sajter uppges att de försvann från Risåsgatan på morgonen den 29:e, men i tidningsartiklar från den tiden står det att de försvann från Café Mården.

Föräldrar och syskon till de tre försvunna personerna misstänkte att dessa eventuellt hade tänkt att åka och bada i Åsa i norra Halland. Efter försvinnandet så draggade myndigheterna i ett stort antal vattendrag som finns utmed sträckan Göteborg – Åsa men hittade ingenting.

Jan Olof Dahlsjö (född 1944) bodde vid försvinnandet på Haga Östergata 5D tillsammans med sin mor och två yngre bröder. I närheten bodde också två äldre bröder. Det var troligen Dahlsjö som ägde bilen trots att han inte hade körkort. Bilen var dock sannolikt skriven på hans äldre bror Bengt Dahlsjö.

Dahlsjö lämnade för sista gången sin bostad på morgonen 28 juli 1987. Han var då iklädd brun kostym, ljusblå strumpor och svarta skor. Dessutom tog han med sig ett extra par ljusa byxor. Han tog inte med sig sitt pass eller sin sjömansbok. Hade dessutom en innestående lön från sin arbetsgivare som han aldrig hämtade ut utan det fick hans mor göra. Den 28 juli var han på sitt arbete hela dagen men återvände inte hem efter arbetets slut. Han ska ha sagt till sin mor att han kanske skulle åka till Åsa för att campa och bada. Vad den försvunne gjorde den 29 juli är inte känt. Han var mycket nära vän med Gay Karlsson. Vid sitt försvinnande var han anställd hos firma Underhållstjänst. Dahlsjö och Karlsson var mycket goda vänner och umgicks flitigt.

Kjell-Åke Johansson (född 1949) växte upp på Haga Östergata 20 och flyttade troligen 1956 till Haga Östergata 12 md sin familj. Han var vid sitt försvinnande fortfarande mantalsskriven i Haga även om han bodde på Lantmätaregatan 12 C i Brämaregården. Han bodde tillsammans med sina föräldrar samt två yngre syskon. Under en kortare tid bodde Kjell-Åke Johansson kvar i lägenheten på Haga Östergata 12 tillsammans med sin äldre bror, efter att den övriga familjen hade flyttat till Brämaregården. Lägenheten på Haga Östergata 12 låg på andra våningen och var en omodern tvårummare.

En tid innan försvinnandet (cirka sex till åtta veckor) delade bröderna på sig. Något hände mellan dem som gjorde att de kom ihop sig. Den äldre brodern hade ett möte med deras mor, där han var mycket upprörd. Efter detta möte, så fick Kjell-Åke Johansson flytta till föräldrarna i Brämaregården. Den äldre brodern var under 1960-talet och senare känd under öknamnet ”Putte på Haga Östergata”.

Putte

Putte. Bild: Lisstorp

Kjell-Åke Johansson arbetade som klassningsarbetare tillsammans med sin far för företaget NORAB (Nordiska Rostskydds Aktiebolaget).

Den sista kända iakttagelsen av Kjell-Åke Johansson gjordes av hans syster en eller två dagar innan den 29 juli 1965. Det var vid tretiden på eftermiddagen och han var gående på Mellangatan (där ungkarlshotellet ”Labor” låg) på väg i riktning mot Bergsgatan/Frigångsgatan och lekplatsen där (sandplan kallad på den tiden). I närheten låg två av de ställen som han brukade frekventera, Kafé och Konditori Mården samt Rio som låg på Landsvägsgatan 36. Den 18 mars 1964 började Rio med enarmade banditer, roulette samt en och annan film. Den 29 september 1965 tillkom bowling, strip-tease och erotisk film. Han tycks ha haft får nära vänner och kom oftast ensam till de två haken. I juni 1965 greps han två gånger för fylla på Mellangatan respektive Järntorget.

Vid tiden för sitt försvinnande, så var det meningen att han skulle ha flyttat ihop med sin flickvän men så blev det aldrig. Tillsammans hade de en nyfödd son.

Dagen för försvinnandet tycks Kjell-Åke Johansson inte ha gått till arbetet men han gick dock hemifrån (dvs från lägenheten i Brämaregården). När han för sista gången lämnade sin bostad, så var han klädd i en grå glencheckkavaj, svartrödrutig skjorta, grå byxor, ljusblå strumpor och svarta skor. Han hade också ca 100 kronor i kontanter. Han måste också ha haft en lägenhetsnyckel på sig som gick till lägenheten i Brämaregården. Han hade inget pass. Även han tycks ha pratat om att han skulle åka till Åsa för att bada och campa.

Gay Roger Karlsson, född den 25 mars 1943 i Mölndal, men uppväxt på Hällskriftsgatan i Slätta Damm på Hisingen. Han var vid sitt försvinnande mantalsskriven på adressen Risåsgatan 9C i Kommendantsängen (Annedals församling). Lägenheten hade han fått genom Skyddsvärnet vilket betyder att han hade nån typ av problem. Huset revs 1967.

Den 9 juni 1965 krockade han med en bil och greps. Han åtalades för rattfylleri och olovlig körning. I juli 1965 begav sig Karlsson tillsammans med några kamrater på mopedsemester till Värmland. Udner resans gång begick de ett antal inbrott. Han och den ene reskamraten kom att gripas i mitten av juli i Värmland under ett inbrott. Kamraten blev häktad men det blev inte Gay Karlsson Någon gång runt den 16-17 juli återkom han till sin hemstad.

Karlsson var vid sitt försvinnande ogift men var förlovad med en kvinna vid namn Yvonne född 1944 från Hisingen.

Omkring kl. 06.30 på morgonen den 29 juli 1965 kom Gay Roger Karlsson troligen till arbetsförmedlingen för tillfälliga jobb på Värmlandsgatan. Ungefär kl. 08.00 stod Gay Karlsson och några andra personer och rökte utanför arbetsförmedlingen. Då stannade en röd lastbil med en chaufför bakom ratten som var i 40-50 års åldern. Denne chaufför ville specifikt ha Gay Karlsson till hjälp. Den försvunne blev glad och hoppade då in i lastbilen som försvann från platsen. Den här händelsen kan även ha inträffat redan dagen innan, den 28 juli. Om detta inträffade den 28 juli, så är det också okänt vad han gjorde den 29 juli. Han innehade troligtvis inget pass. När han försvann kan han ha haft på sig en svart skinnjacka och blå jeans men han kan också ha burit en trench-coat.

Försvinnandet har lett till en uppsjö vandringssägner och folk säger sig ha sett Kjell-Åke Johansson på alla möjliga ställen, bland annat i Gay Karlsson lägenhet. Han ska också ha setts i Bräcke i Jämtland, fått en ny identitet och en massa annat. Det finns inte bevis för någon av dessa teorier eller iakttagelser.

Gay Karlsson, Jan Olof Dahlsjö och Kjell-Åke Johansson

Samma dag, den 29 juli 1965, försvann ytterligare en man/yngling. Det har spekulerats i om detta försvinnande har nåt samband med de tre andras försvinnande. Men det verkar faktiskt inte troligt då det handlar om en ung man med helt annan bakgrund. Detta var den då 18-årige Hybner ”Hymme” Lundqvist från Drottningholm, Stockholm. Han har liftat från Torekov i Skåne (alternativt åkt tåg från Båstad) och är på väg till Gerlesborgs konstskola i norra Bohuslän. Att han kom fram till Göteborg är känt genom ett vykort som han skickade till sina föräldrar där han bl.a. skrev ”Var inte oroliga”. Han postade detta vykort från Göteborgs Central. Därefter försvann han för att aldrig återfinnas.

Hybner Lundqvist var son till konstnärsparet Ebba (1911-1998), född Reutercrona, och Evert Lundqvist (1904-1994). Han hade också en tvillingbror ”Manne” (1947-2004). Var elev på Beskowska skolan i Stockholm. Han led av psykisk ohälsa och ”självmedicinerade” genom intag av psykofarmaka och alkohol (vin). Vid sitt försvinnande använde han starka nervtabletter, troligtvis Valium.

Enligt sentida uppgifter kan det eventuellt vara så att Hybner Lundqvist tog arbete ombord på ett fartyg. Men den teorin är sannolikt inte sann. Mer troligt är istället att Hybner Lundqvists kvarlevor hittats i Bohuslän redan 1966.

En annan mycket spridd teori är att försvinnandena är ihopkopplade med det så kallade grodmansrånet som ägde rum samma dag som de tre personerna försvann. Det är inte troligt. Rånet begicks av en grupp vänner med ursprung i  Ungern. De var alla tre mycket äldre än de tre försvunna unga personerna i PV:n.

Sanningen är att ingen vet vad som hänt med de fyra personer försvann den 29 juli 1965. Och att vi troligen aldrig kommer att få veta det. Men nån form av brott torde det handla om.

Ursprungligen publicerat på Det gamla Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Dahlsjöfallet”

  1. För 30 år sedan dog min kollega Janne, pensionär i Stockholm. Till begravningen kom också hans fd arbetskamrat Helge i bil från Dalarna. Efter begravningen återvände Helge, men kom aldrig hem. Allt sökande efter honom och bilen var förgäves.

    Några månader senare är det några småbarn vid en gård på vägen mellan Stockholm och Dalarna, jag minns inte var, som till sina tvivlande föräldrar insisterar på att det ”står en bil” i sjön intill. När de, för att få tyst på ungarna går ner till sjön ser de att det är sant. Bilen visar sig vara Helges och han hittas på förarplatsen.

    Om han har fått hjärtinfarkt eller somnat vid ratten har inte gått att utröna. Med vad som än hände hade han maximal otur att köra av vägen just vid ett ställe där en staket eller hägg hade en liten öppning. Ingenting stoppade bilen och inget efterlämnade några spår. Ett par meter tidigare eller senare och de som sökte längs vägen hade kunnat se att något hänt.

    Så bilen med pojkarna har kanske kört av vägen utan att lämna spår och står nu på botten av en insjö eller havsvik.

Kommentarer är stängda.