Det miljövänligaste bärkassealternativet är plastpåsar tillverkade av polyeten (LDPE) enligt en rapport från danska motsvarigheten till Naturvårdsverket, Miljøstyrelsen. Polyeten är det överlägset vanligast materialet i plastpåsar så det är ju bra och en överlägset vanligaste plasten över huvud taget. En sådan påse behöver bara återanvändas en gång för att vara miljövänligast. Det är också det klimatvänligaste materialet. Polyetenpåsar kan återanvändas många gånger, användas som skräppåsar eller återvinnas.
De prassliga påsarna som görs av polypropen (PP) är långt ifrån lika miljövänliga och jämförbara med bioplaster tillverkade från sockerrör eller majs. De behöver återanvändas 42-52 gånger beroende på kvalitet. Den del prassliga påsar är dock gjorda av en annan polyetenkvalitet, HDPE. Det gäller i allmänhet gratispåsarna vid grönsaksdiskar, fryspåsar och liknande. Sådana påsar har inte testast av danska Miljøstyrelsen.
En plastpåse gjord av återvunnet PET-material måste användas minst 35 gånger för att vara det miljövänligaste alternativet, en papperspåse behöver användas minst 43 gånger och en ekologisk bomullspåse behöver användas 20 000 gånger.
Påståendet att en bomullspåse skulle behövas användas 20 000 gånger har dock fått kritik:
Påståendet att en bomullspåse skulle behövas användas 20 000 gånger har dock fått kritik för att det bygger på en överskattning av bomullsodlingens ozonpåverkan. Rapportförfattarna har därefter sagt att en bomullspåse kan behövas användas 2000–3000 gånger för att vara det miljövänligaste alternativet, vilket trots det fortfarande är många gånger.
Rapportförfattarna har därefter sagt att en bomullspåse kan behövas användas 2000–3000 gånger för att vara det miljövänligaste alternativet, vilket trots det fortfarande är många gånger.
Bomullsodling påverkar ozonlagret genom att exempelvis ozonförstörande lustgas släpps ut från gödslet som används. Om man endast ser till klimatet behöver en ekologisk bomullspåse användas 131 gånger för att vara det bästa alternativet.
För att påsar ska vara miljövänliga är det viktigt att de är lätta och därmed materialsnåla. Det är även viktigt att de är starka och kan bära mycket, visar rapporten. Att plastpåsar är lätta gör att koldioxidutsläppen per kilo slås ut på många påsar och därför blir utsläppen per plastpåse låga, enligt en annan rapport.
Den danska rapporten bygger på en livscykelanalys utifrån 15 olika miljöaspekter. Resultatet gäller förutsatt att påsen lämnas in till avfallssystemet efter användning.
Att plastpåsar om de hamnar i naturen bryts ner till mikroplaster gäller i många fall. Båda dessa plaster bryts ner på mycket kortare än 100 år (sannolikt 10-20 år). Att fisk äter mikroplast som Elias Rosell på Supermiljöbloggen påstår förekommer är sannolikt även om en del forskning som påstått detta visat sig vara fusk. Om det gör nån skada inuti fiskar är så här långt mycket oklart.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Bärkassar, Plastpåsar, Bomullspåsar, Polyeten, LDPE, Polypropen, PET, Papperspåsar, Plast, Miljö, Natur, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.