Kasper Kalkon-priset 2018 – vilken är årets fulaste nya byggnad?

Arkitekturupproret presenterar nu den tredje upplagan av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Nu är Kasper Kalkon tillbaka för att vända trenden. Kanske blir detta sista året det byggs så fula hus innan det vänder och vi kan lägga ner denna tävling? Ta chansen att vara med och utse Sveriges fulaste byggnad 2018!

Några av Arkitekturupprorets 36 000 medlemmar har under året nominerat femton byggnader som kandidater till årets fulaste nyproducerade byggnad. Dessa femton kandidater kan nu alla som vill rösta på. För detta krävs medlemssakp i Facebook-gruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor.

Arkitekturupproret uppger att de i år fick fler och fulare nomineringar än någonsin, och därför tvingades välja bort några. Trots detta finns det hela 15 kandidater att rösta på.

Årets tema är “ny-rostat”, då det har uppstått en konstig trend där nya byggnader helt kläs in i rostig fasadplåt, ungefär som att köpa färdigslitna jeans. Denna trend har de senaste åren spridit sig som en löpeld. Även den allmänt avskydda brutalismen med sin råa betong har fått en ovälkommen återuppståndelse, liksom retrotristessen med sina höghus-i-park och skivhus á la miljonprogramsförort 1975. Enligt Arkitekturupproret är det nytt att de flyttat in höghus i park och skivhus till innerstan. Den som skrivit det har aldrig besökt Göteborg med innerstadsstadsdelar som bl.a. Rambergsstaden, Annedal, nya Masthugget, Landala och Vegastaden (Nordostpassagen). Alla från 1960- och 1970-talen.

Och, som lök på laxen finns också dekonstruktivismen som försöker liva upp de tråkiga lådorna med konstiga vinklar, förvirrande mönster, utdragna lådor och annat påhäng lite huller om buller på fasaden, vilket bara gör det ännu värre.

Arkitekturupproret hoppas också att 2018 innebär fularkitekturens sista suck innan trenden vänder mot ett vackrare 2020-tal! De 15 nominerade byggnaderna är:

  1. Kv. Sofia (även kallat rosthuset) i Malmö (MKB Fastighets AB, Tegnestuen Vandkunsten arkitekter)
  2. MSB-huset i Karlstad (Arkitektbyrån Design)
  3. Kongahällaområdet i Kungälv
  4. Brf Pumpen, Kalhäll, Stockholm (Bau Arkitekter)
  5. Nya KTH Campus i Södertälje (White Arkitekter)
  6. Projekt Solsidan, Huskvarna (Arrhov Frick Arkitektkontor)
  7. Kontorsskrapan, Gamlestads torg i Göteborg (Arkitektbyrån Design)
  8. P-huset Däcket, Västerås (Fojab Arkitekter)
  9. Docenten, studentbostäder, Teleborg, Va?xjo?
  10. Projekt Sadelmakaren, Korsängen, Enköping (Engstrand & Speek)
  11. ICON, Växjö (Semrén & Månsson)
  12. Linnéuniversitetet, Hus Vita, Kalmar (Tengbom)
  13. Pollux, Helsingborg (NBI Bygg AB)
  14. Tegelbruket, Halmstad (Semrén & Månsson)
  15. Norra tornen: Innovationen, Hagastaden, Stockholm (OMA/Oscar Properties)

Noterbart är att Arkitektbyrån Design som vann förra årets Kasper Kalkon-pris för ett fult hus i Halmstad i år har fått två hus nominerade till Kasper Kalkonpriset. Även Semrén & Månsson har fått två nomineringar. Wingårdhs tycks dock helt ha missat att bli nominerade detta år. Istället används ett citat av Gert Wingårdh som motivering för nomineringen av Kongahällaområdet.

Bilder på samtliga byggnader kan ses på Arkitekturupporets hemsida men här följer några stycken som är ganska typiska:

Kv, Sofia i Malmö

Kv, Sofia i Malmö

Kongahällaområdet

Kongahällaområdet

Pumpen

Pumpen

Rösta om fulaste byggnad på Arkitekturupprorets facebooksida.

Kasper Kalkon-priset är inspirerat av the Carbuncle Cup, en tävling som började 2006 efter att prins Charles beskrivit en modernistisk tillbyggnad på National Gallery i London som ”en böld [carbuncle] i ansiktet på en kär gammal vän”. Uttalandet ledde till instiftandet av fulpriset Carbuncle Cup, som varje år delas ut till fulaste nybyggnationen i Storbritannien.

Priset är en motpol till branschorganisationen Sveriges Arkitekters pris
Kasper Salin-priset som har delats ut sedan 1962 av bransch-/lobby-/fackorganisationen Sveriges Arkitekter och anses vara det det förnämsta arkitekturpriset i Sverige. Det motsvarar den svenska arkitekturens Oscar, men kan även kallas ”Kejsarens nya kläder-priset”.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.