Sveriges vänster är idag splittrad på ett antal partier och mindre grupperingar. Dessutom tillkommer den autonoma/anarkistiska/syndikalistiska miljön. Socialdemokratin kan inte anses tillhöra vänstern. Men det finns socialdemokrater som är vänster. Dessa, dvs Reformisterna som de kallar sig, borde inse verkligheten, lämna socialdemokraterna och bli medlemmar i vänsterpartiet.
Nyckeln till ett nytt brett vänsterparti i Sverige finns hos vänsterpartiet. Ett bredare vänsterparti kräver organisatoriska åtgärder som exempelvis Socialistiska Partiets omvandling till tankesmedjan/organisationen Socialistisk Politik men också politiska teorier, överväganden och ståndpunkter. Det behövs exempelvis en annorlunda syn på demokratin inom den breda vänstern än vad som förr i tiden var det vanliga.
1. Synen på demokrati internt i partiet. Kort uttryckt behövs det garanterade rättigheter för organiserade minoriteter. I vänsterspråkbruk kallas detta ofta för tendens/fraktionsfrihet. Den ”demokratiska centralismen” som den oftast uppfattas (som diktatorisk centralism) bör förkastas. Personer som är kritiska mot dominerande åsikter i partiet ska inte uteslutas.
2. Synen på demokrati i stort. Enpartisystem måste förkastas. Alla områden i samhället ska underställas demokratiska belsut fattade av valda församlingar. Även inom den ekonomiska sektorn, företagssektorn. Uttryck som ”proletariatets diktatur” bör inte användas. Och den innebörd, partidiktatur, detta uttryck gavs i stalinismens Sovjet måste förkastas.
3. En modern uppfattning om kapitalismens utveckling behövs. Vad som skrevs för 100 år sen kanske inte alltid har giltighet idag. Detta finns, men används för lite inom den svenska vänstern. Här kan Ernest Mandel och hans efterföljare ge oss en bra grund att stå på.
4. En modern uppfattning om imperialismen. Lenin duger inte längre. De postmoderna marxisterna (ex. Antonio Negri, Michael Hardt) har inte heller kunnat erbjuda någonting. Andreas Malm har dock utvecklat en intressant modern teori om imperialismen, baserad på Antonio Gramsci och Ernest Mandel.
5. En modern syn på vad ett modernt socialistiskt samhälle innebär på det ekonomiska planet. Med hänsyn tagen till att allt omöjligen låter sig planeras centralt. Med möjlighet till småföretagande och närvaron av marknadskrafter på de områden där detta är effektivare än planering. Omvänt så behövs också förbud mot marknadslösningar på områden där det leder till försämringar som exempelvis när det gäller naturliga monopol, skolor, vård och omsorg.
6. Ett samhälle där nyttjanderätt är viktigare än äganderätt. Sådant som minerallagen, allemansrätten och andra liknande lagar med inskränkningar i äganderätten och fokus på kollektiv gemensam kontroll och fördelning med hjälp av nyttjanderättigheter bör dominera det samhälle vi vill bygga.
7. En politik som tar hänsyn till klimat och miljö samt undviker miljöförstöring. En politik där användning av fossila bränslen begränsas och fasas ut.
8. En vettig syn på regeringsfrågan i ett kapitalistiskt samhälle.
9. En socialistisk feministisk politik.
10. En syn på invandring och flyktingpolitik som är human och inkluderande. Antirasism.
Inlägget är en omskrivning och modernisering av ett inlägg jag skrev för mer än 10 år sen. Punktlistan behöver naturligtvis utvecklas och förtydligas och jag får återkomma till det.
Läs mer:
- Därför är jag också medlem i Vänsterpartiet
- Vänsterpartiet går åt höger i kriminalpolitiken
- Gravöl och dödfött – eller socialistiskt massparti?
- Från SP till SP – Johannes Jensen om att gå från parti till politik
- För en ny modern vänster
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.