Cwejmans fantasier om brottslighet

Våldsamma brott som drabbar barn och injagar skräck i befolkningen blir allt vanligare skriver Adam Cwejman i en ledare. Det är ett felaktigt påstående, en lögn helt enkelt, en fantasi.

Sen 2013 har skjutandet minskat rejält i Göteborg och antalet sprängningar som alltid varit lågt har inte ökat. Sen ett par år tillbaka har antalet skjutningar i Malmö minskat och det gäller också antalet sprängningar som Malmö haft många av i motsats till Göteborg. Under 2019 minskade också antalet skjutningar och sprängningar i Stockholm. Antalet sprängningar har trendmässigt ökat de senaste 10 åren. Men sprängningar dödar eller skadar i stort sett aldrig människor. Cwejmans uppgifter om att bara krigsdrabbade länder har fler bombdåd är dessutom totalt felaktigt. Dessutom är det inget annat än svammel att påstå att de ökat mycket.

Det förefaller som om brotten som kan tänkas skapa otrygghet och injaga skräck i befolkningen faktiskt är på väg att minska i jämförelse med för några år sen. Jämfört med 1990-talet har våldsbrotten minskat trendmässigt, men samtidigt också förändrats. Våld mellan kriminella som i verkligheten är mindre farligt för vanliga människor än annat våld har ökat medan våld som drabbar vanligt folk (relations- och alkoholrelaterat våld) minskat. Skjutvapenvåld och sprängningar upplevs dock ofta som farligare och skapar otrygghet. Tryggheten har enligt olika undersökningar dock ökat de senaste åren i såväl Malmö som Göteborg. Det finns dessutom inget samband mellan brottslighet och upplevd otrygghet.

Antalet barn som drabbas av våld har minskat i årtionden och andelen unga som utsätts för brott eller begår brott har minskat. Men mellan åren 2015 och 2017 fanns en viss ökning, så nästa Skolundersökning om brott (SUB) kommer att visa om det är en tillfällig ökning eller om det är en trend. Det finns också De typer av brott som ökade var misshandel, hot, sexualbrott. Även i Nationella trygghetsundersökningen (NTU) redovisas en ökning de sista åren.

Misshandelsbrotten sker enligt de tillfrågades svar främst i skolan. Hot sker främst på internet och sker de inte där så sker de i skolan. Sexualbrott sker på annan plats eller i skolan. Rån sker också främst i skolan. Nästan inga av de självupplevda brotten anmäls. Problemen finns oavsett om de blivit vanligare eller inte. Några belägg för att de över tid blivit vanligare finns dock inte i nuläget och därför är Cwejmans påståenden om detta felaktiga.

SUB är en frågeundersökning och behäftad med flera problem. NTU har samma problem. Låg svarsfrekvens som minskat under senare år, ett urval svarande som inte är representativt osv. Därför måste resultaten betraktas som osäkra. Men det förfaller som om skolan är problemet och kanske är det så att privatisering, avreglering och nedskärningar är en starkt bidragande orsak till problemen. Dessutom finns det påvisade felaktigheter i NTU vad det gäller våldtäkter och en del andra brott. Att ta NTU som oemotsäglig sanning som Cwejman gör är därför problematiskt.

Cwejmans skriveri om en ständigt ökande och allt värre brottslighet är inget annat än fantasier, falska nyheter och lögner

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.