Plastpåsar är miljövänligare än tygpåsar

Lovisa Berglund Från Grön Ungdom försöker i ett debattinlägg i ETC bevisa att plastpåsar inte alls är mer miljö- och klimatvänliga än tygpåsar. Det hon lyckas bevisa är dock det motsatta, att plastpåsar är mer miljövänliga.

Om en vanlig plastpåse av polyeten (LDPE) används en gång så krävs det att en tygpåse används 5 000 gånger i den mest optimistiska beräkning Berglund gör för att den ekologiska tygpåsen ska vara lika miljövänlig som plastpåsen. I den danska undersökning hon kritiserar kommer de fram till 20 000 gånger. Det kan mycket väl vara en överdriven siffra vilket Berglund påvisar på ett bra sätt. Men det ändrar inte det faktum att en plastpåse är mer miljö- och klimatvänlig än en tygpåse.

Den danska undersökningen säger att om vi enbart tar hänsyn till utsläpp av växthusgaser så handlar det om att den ekologiska bomullspåsen behöver användas 149 gånger för att vara lika miljövänlig som plastpåsen. Det är också vad Berglund kommer fram till, men hon gör också en mer optimistisk beräkning som ger att den ekologiska bomullspåsen behöver användas 37,5 gånger för att vara lika miljövänlig som plastpåsen.

I slutändan har Berglund dock ändå bara bevisat en sak. En vanlig plastpåse är mer miljövänlig än en bomullspåse. Ju fler gånger plastpåsen används ju mer miljövänligt är det. Idag får vi betala extra för en plastpåse av polyeten, men inte för nåt annat. Allt annat, inklusive de prassliga plastpåsarna av polypropen (PP) vid fruktdisken som är gratis, bioplastpåsar, papperspåsar och tygpåsar är klimat- och miljömässigt sämre än den enda produkt vi tvingas betala extra skatt för på grund av miljöskäl. Snacka om kontraproduktiv och felaktig miljöpolitik. Plastpåseskatten gör faktiskt mer skada än nytta.

Det finns också mycket få bevisade problem med polyeten i naturen mer än att det ser väldigt skräpigt ut. LDPE bryts ner snabbt och trots att LDPE är den överlägset vanligaste plasten utgör den bara en mindre del av de mikroplaster som kunnat konstateras i naturen då den i allmänhet inte hamnar i naturen och dessutom bryts ner av solljus, maskar, bakterier, svampar, insekter med mera. Till och med utanför Stenungsund där PE (LDPE, HPDE) och PVC tillverkas är andra plaster vanligare i naturen.

Vanliga plastpåsar är överlägset bomullspåsar ur miljö- och klimatsynpunkt. Det största problemet med en plastpåse är om den hamnar i naturen, men hamnar den i återvinningen för att bli ny plast eller i skräpet för att eldas upp så är det ett icke-problem. Det är också just vad som händer med flertalet vanliga plastpåsar i vår del av världen. Tyvärr är det annorlunda på andra håll i världen.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.