43-årig jurist dömd till fängelse

En idag 43-årig man som en gång i tiden dömdes till fängelse för Landvetterrånet har nu återigen dömts till fängelse. Då var han en man som sen 20-årsåldern dömts för en mängd olika brott såsom grov stöld, bilstölder, bedrägeri, urkundsförfalskning med mera. Han var en tid fullvärdig medlem i Bandidos MC men fick lämna år 2011 i good standing. 2013 grundade han en juristfirma i Göteborg efter att studierna avslutats.

Han misstänktes för grovt rån alternativt medhjälp när det gällde Landvetterrånet. Dömdes i tingsrätten och senare även i hovrätten till sju års fängelse. Hovrätten konstaterade att han beställde och fick en väska som användes som bombattrapp. Han sågs också med rånbytet. Vid denna tid bodde han i Onsala.

Idag är han utbildad jurist, en utbildning han påbörjade i fängelset, men har enligt Uddevalla tingsrätt återfallit till brottslighet. Uddevalla tingsrätt ansåg det bevisat att mannen hotat en man, målsägare i rättegången, och krävt en större summa pengar, 600 000 kronor, av denne. Domstolen konstaterar att någon egentlig skuld inte existerat då inga bevis för detta föreligger. 43-åringen som av allt att döma är Joakim Berg, ansåg att en skuld uppstått i samband med några krångliga och invecklade företagsaffärer.

I augusti avlossades minst tolv kulor mot en bil invid målsägarens bostad och mot själva bostaden. Inne i villan befann sig då bl.a. barn. På en patronhylsa som hittades på platsen fanns en mindre mängd av den misstänkte juristens dna. Domen i Uddevalla tingsrätt blev 3 och ett halvt års fängelse för mannen. Han dömdes för för grovt utpressningsförsök, grovt vapenbrott, olovlig körning, narkotikabrott, ringa dopningsbrott och brott mot knivlagen.

PS. 2020-09-20 Domen överklagades men överklagan togs tillbaka efter att hovrättsförhandlingen avslutats.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.