Lyssnade på ett samtal under årets digitala bokmässa som handlade om brottslighet. Ja, egentligen var det ett reklamsinslag för de böcker som Lasse Wierup och Joakim Palmkvist precis fått publicerade. Samtalet var faktiskt mycket mer intressant än jag föreställt mig och de två författarna mer nyanserade än vad jag tänkte innan Fast Wierup är märkligt fastlåst vid hårdare straff som lämplig åtgärd för att bekämpa gängbrottsligheten. Palmkvist framstod som den mer flexible och förnuftige av de två. Mest reaktionär verkade samtalsledare Nina Rung vara.
Resonemanget de förde om klanstrukturer var dock tunt och ovetenskapligt. Mer känslomässigt om vad som var bekvämt att säga och använda för ord kring kriminella släktnätverk. Klan används av dem i alla lägen som synonymt med släkt och familj. Det gör själva begreppet meningslöst. Klan är nåt annat än släkt och familj.
Men kritiken av polisen, rättsväsendet och socialtjänsten som de framförde håller jag helt med om. Samverkan är mellan myndigheter är uppenbart dålig och de metoder som används för brottsbekämpning eller för att försöka få unga killar och män att lämna brottsligheten har aldrig utvärderats. Kritiken på den senar punkten var skoningslös från Palmkvists sida.
De två författarna påpekar också att organiserad brottslighet är väsensskild från traditionella ungdomsbrottslighet. I allmänhet anser jag inte det, men i de fall nätverken är baserade på etnicitet, släkt eller familj är det en radikalt annorlunda sak än traditionell ungdomskriminalitet.
Jag tror inte på Wierups idé om hårdare straff men jag är helt överens om döma till skyddstillsyn och vård för personer som inte vill ta emot hjälp bara är dumt. Däremot anser jag att de båda journalisternas tankar kring att slå sönder de sociala strukturerna i områden med omfattande gängkriminalitet är viktigt. Det gick dock inte in på vad det faktiskt skulle innebär i praktiken. För då skulle det bli svårt. Omhändertagande av barn, vräkningar, ombyggnad av hus såväl som stadsdelar, bygga bort bostadsbrist och trångboddhet. Det är sådant som behövs om det ska kunna genomföras.
Lokal polisnärvaro är också viktigt. Det saknas i många fattiga arbetarklassområden. Ett annat problem är socialtjänstens bristande förståelse för problem som har med släktstrukturer att göra. Ett kriminellt nätverk av Ali Khans typ kan inte behandlas på samma sätt som ett nätverk av samma typ som Backagänget. Eller för den delen kriminella nätverk av mc-gängstyp. Varken av polisen eller socialtjänsten. Varje kriminell nätverk kräver olika typer av åtgärder.
Även om jag inte är helt överens med Palmkvist och Wierup anser jag att det är ett samtal som det är väl värt att lyssna på och de kommer med flera kloka ståndpunkter och synpunkter.
Läs mer:
- Gangsters som ett sätt att förstöra förorter
- Gangsters som ett sätt att förstöra förorter 2
- Släkten Ali Khan är framförallt ett symptom på att något är fel
Köp Palmkvists bok från Adlibris
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.