Det ökande antalet skjutningar i Sverige är ett Stockholmsproblem

Så här långt så är det utan tvekan så att antalet skjutningar i Sverige ökat jämfört med 2019. Under perioden jan-oktober 2019 var det 267 skjutningar medan det i år varit 315 skjutningar under samma period. Samma period 2018 var det 248 skjutningar. En stadig ökning de senaste tre åren.

Ökningen kan helt hänföras till Stockholmsområdet. 2019 var det 70 skjutningar i polisregion Stockholm under jan-oktober och under 2020 har det varit 125 stycken. En mycket kraftig ökning. Även jämfört med 2018 då det var 77 skjutningar under samma period har det varit en kraftig ökning.

Även i polisregion Väst har det varit ett ökat antal skjutningar i år. 50 stycken jämfört med 36 år 2019 under perioden jan-okt. Men jämför vi med 2018 så finns det ingen ökning. Då var det 51 skjutningar under samma period.

I polisregion Syd (Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar) har det varit en stadig minskning medan det i polisregion Mitt (Uppland, Västmanland, Gävleborg) varit en minskning jämfört med 2019 men ingen minskning jämfört med 2018. Hur utvecklingen ser ut bero alltså till stor del på vilka år som jämförs.

Men rent generellt så går det att säga att det ökade antalet skjutningar främst är ett Stockholmsfenomen medan läget i de två andra storstadsområden är betydligt bättre.

Samtidigt är det inte bara antalet skjutningar som spelar roll. Det kan också vara så att en del av de skjutningar som rapporterats inte egentligen varit skjutningar eller så handlar det om skjutningar med luftvapen. Så för att komplettera verklighetsbilden är det också rimligt att titta på antalet skadade vid skjutningar och antalet som mördats med hjälp av skjutvapen.

2018 mördades 37 personer med skjutvapen under perioden jan-okt. 2019 var det 31 och 2020 37. Ingen ökning den senaste treårsperioden alltså. I polisregion Stockholm var det 8 skjutvapendödade under samma period 2018, 15 stycken 2019 och 18 år 2020. För polisregion Väst som är lika stor befolkningsmässigt handlar det om 9, 1 och 2. Alltså en minskning sen 2018 och en marginell ökning i år jämfört med 2019. När det gäller polisregion Syd är utvecklingen samma som i Väst. 13 personer dödade med skjutvapen under perioden jan-okt 2018 jämfört med 7 stycken under samma period 2019 och 5 stycken i år.

Utvecklingen för antalet skadade vid skjutningar är liknande. Det handlar om en negativ utveckling i Stockholmsområdet som också delvis berör angränsande områden som polisregion Mitt (Uppsala, Västmanland och Gävleborg) och polisregion Öst (Jönköping, Södermanland och Östergötland). Det ökande antalet är ett Stockholmsproblem.

Sverige har inte haft någon ökning av antalet skjutningar om vi räknar bort Stockholm.

Stockholm har däremot haft en mycket kraftig ökning av antalet skjutningar. Skjutningar är i stor utsträckning ett Stockholmsproblem idag. Det är där ökningen finns. Det är därför medelklasstidningen DN är så alarmistisk. Men analysen saknas.

Vad är det som särskiljer Stockholm från resten av Sverige? Varför skjuts det allt mer där men inte i resten av Sverige? Varför skiljer Göteborgsområdet ut sig åt andra hållet med mycket få dödsskjutningar?

Källa till uppgifterna: Polisen

 

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!