Falska nyheter i GP om narkotika på Göteborgs gymnasier

Göteborgs-Posten har idag en artikel som är en riktig skrämselbomb för föräldrar. Problemet är det är en genomfalsk artikel. Den består av enorma överdrifter och är att betrakta som en falsk nyhet. Narkotikabruk är mycket ovanligt bland gymnasieelever även om det självklart förekommer.

Andelen elever i gymnasiets årskurs 2 som använder eller använt narkotika började mätas år 2004. Sen dess har siffran varit stabil. Mellan 16 och 20% av alla pojkar har angett att de provat narkotika någon gång. Det varierar något mellan åren men någon ökande trend finns inte. Bland flickor ligger andelen som svarat att de provat narkotika nån gång är lägre.

Andelen i gymnasiets årskurs 2 som använt narkotika de senaste 30 dagarna är cirka 4% och där finns det en ökande tendens med att det blivit något fler och andelen som uppger att de använt narkotika fler än 20 gånger är cirka 3%. Den senare andelen ökade mellan 2004 och 2010 men sen des har den legat still.

De påståenden som görs i GP om tillgången och bruket på narkotika är inget annat än hörsägen och därför säger de inget om hur det egentligen ligger till. Som siffrorna från från CAN:s undersökning om droger i skolan visar föreligger det ingen anledning till att vara orolig över utvecklingen. Den enda drog som används eller provta i nån större utsträckning i gymnasiet är cannabis. Cannabis riskerar naturligtvis att ge skadeverkningar men i jämförelse med alkohol är det en betydligt mindre skadlig drog.

Göteborgs kommuns undersökning av drogvanor visar samma bild som CAN:s. Narkotikaerfarenheten bland eleverna är på ungefär samma nivå som tidigare år. Andelarna som någon gång använt narkotika är 7 procent i årskurs 9 och 21 procent i gymnasiets år 2. Den senare siffran är lite högre än i riket. Bland gymnasisterna är det i större utsträckning pojkarna än flickorna som använt narkotika. Cannabis är den dominerande drogen och som tidigare är det i de centrala stadsdelarna som eleverna har den största cannabiserfarenheten. Den tredje vanligaste drogen är numera smärtstillande läkemedel som Tramadol, som kan användas för att förstärka ett cannabisrus.

Det förekommer självklart narkotika bland ungdomar. allting annat vore konstigt. Det existerar dock ingen alarmerande situation och bruket är betydligt lägre än på 1970-talet, framförallt i lägre åldrar.

Det finns ingen som testar en drog en gång och sen är fast. Det är ett helt befängt påstående. Att en socialsekreterare som jobbar ihop med polisen och är inriktad på problemungdomar som hänger i stan stöter på ungdomar som får sälj-SMS och säljmeddelanden på snapchat och instagram är inget märkligt och säger ingenting om hur ungdomar generellt har det. När jag var 13-14 år kring 1970 var det inga som helst problem att få tag på en försäljare av narkotika och det är sannolikt enklare idag med en massa nya tekniska hjälpmedel men det har under mitt liv aldrig varit svårt. Som vi kan se från de siffror jag redovisar innebär det inte att bruket är större idag än på 1970-talet.

Narkotika är inget stort problem bland ungdomar  och definitivt inget stort problem i gymnasieskolan (3-4% regelbundna brukare av cannabis är verkligen inget stort problem). Alkohol som är skadligare än cannabis är däremot ett stort problem då en majoritet av gymnasieungdomarna regelbundet dricker alkohol.

När vi dessutom ser en kraftigt minskad alkoholkonsumtion bland unga kan vi nog hävda att dagens ungdomar är mycket skötsammare och ordentligare än deras föräldrar och farföräldrar/morföräldrar var.

GP:s falska nyheter förändrar inte det. Det är bara dålig journalistisk. Trumpjournalistik. De ”ljuger” ihop en skrämselartikel om droger i gymnasiet. Nämner ordet kokain i artikeln trots att bruket av kokain bland gymnasieungdomar är i stort obefintligt. Det är totalt oseriöst av välrenommerade journalister som Peter Linné och Sandra Divinyi att skriva sådan dynga.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.