Det finns ingen ökning av våldet mot kvinnor

Poliser uttalar sig, kvinnoorganisationer skriver debattartiklar, vänstertidningar förfasar sig, politiker uttalar sig osv. Alla säger samma sak. Våldet mot kvinnor ökar, en del säger till och med att det ökar lavinartat. Det är inte sant. Det är en falsk nyhet. Det finns inga belägg för påståendena. De som kommer med dessa påståenden har antingen inte läst anmälningsstatistiken eller så klarar de inte av att tolka statistiken.

För i verkligheten så är våldet mot kvinnor minskat något medan våldet mot män minskat rejält. I alla fall när det gäller anmälda misshandelsbrott. Sen 2011 har antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor i princip legat still. Det betyder i verkligheten en minskning på grund av befolkningsökningen. Jämfört med 2011 var det 12 000 färre (-17 %) anmälda misshandelsbrott mot vuxna. De anmälda misshandelsbrotten mot kvinnor var 4 procent (+1 120 brott) fler, medan de anmälda misshandelsbrotten mot män var 31 procent (-13 000 brott) färre jämfört med 2011. En viktig anledning till minskningen är minskad alkoholkonsumtion, framförallt bland yngre vuxna.

Misshandel är dock bara en form av våld mot kvinnor. En annan form av våld som i huvudsak drabbar kvinnor är våldtäkt. Antalet anmälda våldtäkter har ökat stabilt sen 2015. Även om hänsyn tas till befolkningsökningen. Under den senaste tioårsperioden (2011–2020) har de anmälda våldtäkterna ökat med 37 procent (+2 380 brott). Anmälda våldtäkter mot kvinnor/flickor har ökat med 34 procent (+2 110 brott), medan anmälda våldtäkter mot män/pojkar har ökat med 69 procent (+270 brott). Anledningen till det är i huvudsak förändrad lagstiftning (en ändring 2013 och en 2018) då allt fler sexualbrott omfattas av begreppet våldtäkt. Det betyder också att fysiskt våld inte behöver förekomma för att det ska handla om våldtäkt enligt lagen. Forskningen tror också att anmälningsbenägenheten ökat som ett resultat av samhällsdebatten. Det betyder att brottstyper som tidigare inte anmälts men ägde rum numera också anmäls i större utsträckning. Mellan 2019 och 2020 finns dock ingen ökning av antalet anmälda våldtäkter.

Samtidigt har vi de senaste åren sett en liten minskning av antalet anmälda fall av sexuellt ofredande efter att det var en ökning från 2011 till 2017. Det är också ett resultat av att allt fler sexualbrott ingår i begreppet våldtäkt.

Vi har också brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning. Dessa brott innefattar normalt inte fysiskt våld men de säger nånting om relationen mellan man och kvinna. en majoritet av fridskränkningsbrotten riktar sig mot barn, dvs personer under 18 år. Brotten som riktar sig mot vuxna är färre och antalet anmälda brott har minskat stadigt sen 2011. Jämfört med 2011 har de anmälda brotten om grov fridskränkning mot vuxna minskat med 125 anmälda brott (?27 %). Jämfört med 2011 har de anmälda grova fridskränkningsbrotten mot kvinnor minskat med 107 anmälda brott (?34 %), samtidigt som de anmälda brotten mot män har minskat med 18 brott (?12 %).

Sammantaget finns det i anmälningsstatistiken inga belägg för att antalet anmälda våldsbrott mot kvinnor ökar. Men som alla vet skulle det kunna finnas en ökning ändå. Det kan vara fallet om mörkertalet ökat, dvs om antalet anmälda brott i förhållande till antalet verkliga brott minskat.  Men om så är fallet vet vi inte än. Det vet vi först när resultaten av Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) presenteras senare i år.  Fram till dess finns det inga belägg eller bevis för påståenden om att våldet mot kvinnor ökar.

Läs också: Anmälda brott 2020 – preliminär statistik


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.