Arkitekturupproret har presenterat sina nomineringar till Kasper Kalkon-priset 2021. Den 25 mars 2021 presenterar Arkitekturupproret vinnaren av det ökända Kasper Kalkon-priset som tilldelas det senaste årets fulaste nybygge. För femte året i rad försöker de vända den förfulande byggtrenden och till slut kanske priset inte behövs längre? Ta chansen att vara med och utse Sveriges riksförfulare 2021.
Arkitekturupproret ligger också bakom andra populära omröstningar som har utsett Sveriges fulaste byggnader någonsin (2020) Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). Varje år utses också Sveriges finaste nyproduktion. Skönhet går självklart att mäta!
Kasper Kalkon-priset är fulpriset som rört om i grytan och som skakat om arkitekturbranschen i grunden. Det blev mycket omtalat i både press, radio och tv när det introducerades 2016 som motpris till Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris. Arkitekturupproret hoppas att tävlingen en dag ska kunna läggas ner, men än så länge försöker Sveriges arkitekter överglänsa varandra i fulhet och därför regnar nomineringarna in varje år.
Det går som vanligt också att rösta om Sveriges finaste nyproduktion.
Alla som vill kan rösta om fulaste nybygge. Allt som krävs är att g med i Facebook-gruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor. Klicka HÄR för direktlänk till omröstningen.
Nedan presenteras samtliga hus som nominerats till Kasper Kalkon-priset 2021. Fler bilder och mer text finns på Arkitekturupprorets hemsida.
De nominerade till förra årets fulaste nybygge (2020), Kasper Kalkon-priset 2021
1. Växjö Kommunhus, Växjö
Byggaktör: SWECO
Arkitekt: White Arkitekter
Det är inte konstigt att många Växjöbor kände sig lurade när det nya kommunhuset växte fram. Förutom att projektet skenat från det ursprungliga priset på 300 miljoner till 588 miljoner, så hade det också sålts in med helt orealistiska visionsbilder, så kallade fake views. När det vinnande förslaget väl var utsett så var SWECO visserligen tillräckligt ärliga och gjorde nya visionsbilder som visade hur fult det skulle bli, men då var det tyvärr för sent för att stoppa processen.
2. Kilströmskaj, Karlskrona
Byggaktör: SBU Svensk Bostadsutveckling AB BRF Lilla Holm
Arkitekt: Gert Wingårdh och Joakim Lyth
Historiens skrupellösa arkitekter frestas att göra stora avtryck och lierar sig gärna med dubiösa makthavare för att driva igenom sina visioner. År 1998 togs den gamla örlogsstaden Karlskrona upp på Unescos världsarvslista för sin unika äldre bebyggelse och bevarade stadsplan. Från 2020 har stadens silhuett helt tagits över av den så kallade “stjärnarkitekten” Gert Wingårdhs asymmetriska lådbarack. Detta trots vädjanden från de boende i området att stoppa projektet. Vilka makter måste man liera sig med som gör att man kan genomdriva detta över huvudet på folk? Vem ger tillstånd att bryta mot allt vad mänsklig sans och estetisk omtanke innebär?
3. Årstahusen, Kv. Mötesplatsen, Stockholm
Byggaktör: Ikano Bostads
Arkitekt: Varg Arkitekter
Är det gamla hålkort, silos eller pappkartonger med skottgluggar? Nej, det är helt nya bostadsrätter i stockholmsförorten Årstaberg. Här nöjde man sig inte bara med att använda den fåniga klyschan “mötesplats” (all svensk nyproduktion efter 2007 har beskrivits som mötesplatser) utan man döpte helt sonika hela kvarteret till denna floskel. Ska vi gissa att ingen av de ansvariga arkitekterna väljer att själva bo där?
4. Glashuset, Kalmar Brandstation.
Byggaktör: Glebes Fastighets AB
Arkitekt: Johan Lunde
När det nya glashuset stod klart haglade de parodiska omdömena från lokalbefolkningen. I den lokala facebookgruppen görs nidbilder av det missanpassade bygget, som får likna en stor plåtfisk, en tvättmaskin eller en karusell. Förfulningen stoppas också in i andra bilder på Kalmar slott och det gamla vattentornet. Som vanligt tar de typiskt nonchalanta arkitekterna ingen större notis om detta utan klappar lokalbefolkningen lite lätt på huvudet och säger att “det är kul att ni bryr er”. Skönt att det alltid finns de som vet bättre!
5. Liljevalchs, konsthallen 1, Stockholm
Byggaktör: PEAB
Arkitekt: Wingårdh Arkitekter AB
Låt oss presentera årets bunkerpastisch som är en makaber betongkloss med perforerade hål som liknar inmurade flaskbottnar. Eller som den beskrivs av den numera oanständigt omhuldade arkitekten Gert Wingårdh själv: “en ärlig byggnad” som med “ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda”. Den enda folkliga anda man kan känna igen sig i är väl känslan när man står där och slänger ner glas i återvinningsigloon? Annars är det bara ett nytt stort hatobjekt i huvudstaden, både bland politiker och allmänheten. I diskussionerna på sociala medier liknas det svulstiga eländet vid en äggkartong, ett bilbatteri, ett kylaggregat och å andra sidan ett krematorium eller en gigantisk luftvärmepump.
6. Astoriahuset, Stockholm
Byggaktör: Humlegården AB + Arcona
Arkitekt: 3XN
Stora delar av Astoriahuset, ett av Stockholms få kvarvarande hyrespalats från 1870-talet, revs under enorma protester för två år sedan. Länsförsäkringars fastighetsbolag Humlegården AB antog att de skulle tjäna mer pengar om de fick lite fler kvadratmeter, och valde därför att riva stora delar av palatset för att ersätta det med en brun, asymmetrisk låda.
7. Gisslaren 1, Årstavägen, Stockholm
Byggaktör: Familjebostäder
Arkitekt: VERA arkitekter
I princip skulle man kunna nominera all nyproduktion i den ökända stockholmsförorten Årsta till Kasper Kalkon-priset, men vi har valt ut två av byggnaderna. Den här betongstumpen talar nog för sig själv. Alla gillar väl kal grå betong en färglös vinterdag? Fuktfläckarna skapar dock ett spännande kamouflagemönster, som verkar vara en favorit hos arkitekter som tror att de har torrt på fötterna.
Byggnaderna har redan fått stark kritik av de som bor i området och det kallas för “miljonprogram” och “skitdeprimerande”.
8. Kulturkvarteret, Örebro
Byggaktör: Familjebostäder
Arkitekt: Wingårdh Arkitekter
Arkitekt Wingårdh (ja, han nu igen) menar, sorgligt nog, att detta hus kommer prägla örebroarna i generationer. Det är tur att örebroarna har andra vackra byggnader att rikta blicken mot när åsynen av denna monstruösa plåtburk börjar blir för mycket. Vi har ännu inte vant oss vid miljonprogrammets estetik efter dryga 50 år, men det här kanske funkar som en quick-fix i Närke?
9. World Trade Center (WTC), Karlskrona
Byggaktör: JSB
Arkitekt: Stefan Johansson/FOJAB
Vid första anblicken av denna fullständigt anonyma rostlåda kan man få för sig att det är ett sådant billigt dussinhus som har byggts upp helt utan inblandning av en arkitekt. Googlar man lite så finns det faktiskt en levande arkitekt som vill stå för den banala skapelsen och även skriver under på att den rostiga cortenpastischen har en “unik fasad”. Upprepar man dessutom det löjligt uttjatade mantrat “World Trade Center” som namn på småstadsbygget, uppvisar man samtidigt ett typiskt pinsamt Stockholms-fokus och ett patetiskt New York-komplex. Fojab som har ritat lådan är tidigare mest kända för mutskandaler (Googla Fojab +mutor). Men också för att ha nominerats till både rivningsmarodörer och riksförfulare när de valde att förstöra det vackra rådhuskvarteret i Kristianstad samt att bygga Galleria Boulevard mitt i en historisk stadskärna. Vet inte de som bestämmer i Karlskrona att man bör googla byggfirmor och arkitekter innan man öppnar plånboken?
10. Prisma, Helsingborg
Byggaktör: Skanska
Arkitekt: EGA
Självklart ska Helsingborg också få ha sin egen lilla dussinlåda med en svartvit asymmetrisk fasad. Något som varenda svensk stad med över tusen invånare minsann också har byggt sig under 2010-talet. Eller som projektet beskrivs av fastighetsförvaltaren: “en byggnad med unik lyskraft och influenser från Europas metropoler” – som om han verkligen tror på detta själv.
11. Nya Hotellet vid Halmstads resecentrum
Byggaktör Serneke
Arkitekt: M Maddison Konsult (ursprungsarkitekt), fasad omarbetad av White Arkitekter.
Redan på den medvetet vilseledande visionsbilden (det klassiska knepet med onaturligt upplyst fasad i skymning m.m.) liknar den datorgenererade bilden mest något dystopiskt industriområde i en medelstor svensk stad på 1960-talet. Som framgår av fotografiet blev dock verkligheten betydligt värre än så.
12. Mälardalens nya campus, Eskilstuna
Byggaktör: Information saknas. Uppdateras snart.
Arkitekt: Information saknas. Uppdateras snart.
En finlandsfärja har tagit sig upp för Eskilstunaån och lagt till invid de faluröda Rademachersmedjorna från 1600-talet. Inte ens en vacker solnedgång över sensuella svanar på stilla vatten förmår förgylla eller ens förbättra den här brutalt överkörda stadens estetiska anseende under överskådlig framtid.
13. Brf Balneum, Gröndal, Stockholm
Byggaktör: Genova
Arkitekt: Andreas Martin-Löf Arkitekter
Vill man imponera på en arkitektjury bör man bygga fyrkantigt och i naken betong. Juryn för tävlingen Årets Stockholmsbyggnad tyckte att byggnaden “Balneum” var bland det absolut bästa som byggts i vår huvudstad under 2020. Arkitektjuryn skriver bland annat så här om denna krigsbunker med sina smala skottgluggar: ”En modig byggnad som möter olika förutsättningar från två sidor och med olika skalor. Betong möts av betong och vatten möts av trä. Ett tydligt gestaltningsgrepp på en väldigt utmanande plats. Med stort självförtroende har byggnaden fått sin karaktär genom ett konsekvent och fint utförande med en sammanhållen material- och färgpalett.”
Den här gången behövde vi inte skriva något eget omdöme utan det räcker med att försöka ta in det som juryn skrivit ovan. Direkt därefter lär man skratta på sig så att man kiknar under cirka en kvart, innan man skräckslaget inser att det är på fullt allvar.
14. Snabba hus, Råcksta, Stockholm
Byggherre: Svenska Bostäder
Arkitekt: Andreas Martin-Löf Arkitekter
Förutom fyrkantigt och grått så blir arkitektjuryer också lyriska vid anblicken av asymmetri. Det anses nämligen “spegla vår tid” och bör därför uppmuntras enligt det rådande arkitektoniska smakmonopolet. Även denna byggnad blev därför en finalist i Årets Stockholmsbyggnad. Den helt oironiska juryn skriver följande i sin nominering: “En svag vågrörelse och en schackrutig växling mellan öppet och halvöppet bidrar till att göra dessa snabba hus till något mer än dagsländor.“.
Här kan man verkligen hålla sig för skratt, för den här nomineringen är också på fullaste allvar precis som med nr 13 i listan här ovan.
15. Jupiter, Helsingborg
Byggherre: PEAB
Arkitekt: JKab Arkitekter
Byggherre: Serneke + Kraftstaden Fastigheter AB
Arkitekt: Contekton Arkitekter
Tanken är att denna byggnad, som bland annat innehåller ett turistcentrum, ska “locka fler människor till centrum” och “göra stadens stadskärna mer attraktiv”. Titta noga på bilden en stund och känn efter om det verkligen känns angeläget att åka dit nu på en gång?
17. Lindholmens Tekniska Gymnasium, Göteborg
Byggherre: Information saknas. Uppdateras så fort vi vet.
Arkitekt: Information saknas. Uppdateras så fort vi vet.
Det får väl ändå ses som ett framsteg att KUB Arkitekter har satt taggar på sin kub så att den blir lite mindre lådaktig. De fyrkantiga arkitekterna på KUB säger själva att: “Den nya byggnaden ska gestaltas som ett landmärke och symbolisera nydaning och kompetens och som yttre gestalt ska den vara en spännande pendang till ”Kuggen”. Suck, gäsp och znark sammanfattar bättre detta monster. Bilden nedanför visar hur KUB sålde in projektet via uppenbart lögnaktiga fake views. Det fina vädret, det överdrivna folklivet och den artificiellt upplysta fasaden. Här användes flera klassiska knep i datorns ritprogram för att sälja in projektet till lättlurade politiker och stadsplanerare.
18. Hus Stella, Kalmar Universitet, Kalmar
Byggherre: Skanska
Arkitekt: Tengbom
Här låter vi de ansvariga för bygget och deras egen beskrivning av “Hus Stella” tala för sig själva: “stjärna, huset som strålar, där man strålar samman, att sikta mot stjärnorna. Framtiden!”
Så nu vet alla hur förtjänstfull framtiden ser ut och man kan inte göra annat än att önska Kalmar all välgång nu när de får vara en så aktiv del av den i form av denna nya och framförallt unikt spännande skapelse. Därmed inget sagt om vad man verkligen kan tycka om den. Nedanför ser ni hur Tengbom gjort en typisk fake view genom att sälja in byggnaden med en ljussättning som inte existerar på denna jord. Jämför med verkligheten på bilden ovan.
19. Skräckhuset, Jönköping
Byggherre: VBAB
Arkitekt: Johan Tägtström
Familjeföretaget VBAB ville bygga ett femvåningshus med 37 enrummare på Oxtorgsgatan i centrala Jönköping, dvs ett av Jönköpings bästa lägen. Arkitekten Johan Tägström säger att: “Arkitekturen bryter mot de intilliggande byggnaderna och på så sätt förstärker man även deras formspråk” (yeah right)“Genom balkongernas oregelbundna form ändrar huset uttryck beroende på från vilken vinkel man ser det.” Här en drönarbild från kvarteret som visar hur malplacerad den nya lådan är mitt i Jönköpings vackraste kvarter.
Vi skulle egentligen bara ha med 20 bidrag, men i sista sekund skickades en ny parasit från Visby in och vi utökar därför till 21 bidrag.
20. Ännu en parasit, Visby
Arkitekt: Andreas Forsberg
Arkitekt Andreas Forsbergs namn dyker alltid upp när det ska smällas upp något i naken betong på Gotland, men när han varierade sig och istället byggde en rostlåda vid Furillen nominerades han till Kasper Salin-priset 2011. Ju fulare han ritar desto fler priser får han och efter en mängd avvikande kåkar utnämndes han därför till Årets arkitekt 2019 enligt tidskriften Residence Stora Formpris, citat: ”Med bravur och modernistisk finess har Andreas Forsberg skapat prisvinnande byggnader i stål och betong. Nu ger han sig i kast med det gotländska kärnvirket.” Naken betong är alltså “kärnvirket” som de syftar på. Forsberg ligger även bakom andra groteska nybyggen i Visby. Eftersom arkitektbranschen dunkar honom i ryggen får han fria händer att bygga precis vad som helst och då spelar det ingen roll att ett brutalistiskt monster aldrig kan passa in i en pittoresk och mysig medeltida stad. En expert som har vunnit en massa priser har väl alltid rätt och då spelar det väl heller ingen roll att UNESCO ifrågasätter Visbys rätt att finnas på världsarvslistan?
21. Det nya badhuset i Kungsbacka
Arkitekt: Norconsult Arkitekter
2020 röstade Arkitekturupprorets medlemmar fram Sveriges fulaste byggnad genom tiderna och då hamnade det nya badhuset på 17:e plats. Nu får eländet vara med och tävla igen. Brutalistiska betonglådor utan arkitektur brukar gå långt i alla fultävlingar, så det ska bli spännande att se hur det ska gå för Kungsbacka denna gång. Badhuset vann upphandlingen i Kungsbacka eftersom arkitekten menade att: “Byggnadens gestaltning har tydliga volymer, stark karaktär och en tydlig miljöprofil”. Betong är för det första inget “miljövänligt” material och uppenbarligen anser de inte att en “märkesbyggnad” också bör vara en fröjd för ögat.
Klicka HÄR för direktlänk till omröstningen
Läs mer: Den som tycker något är fult är inte okunnig
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.