Internationell insats mot stöldligor

Polisen kontrollerade under en stor EU-insats för en dryg vecka sen mot gränsöverskridande organiserad stöldbrottslighet över 1 800 fordon och 1 100 personer i flera polisregioner.

Under tre dagar kontrollerades över 1 800 fordon och över 1 100 personer i insatsen. Den ägde rum inom ramen för det så kallade EMPACT-samarbetet. Kontrollerna resulterade i bland annat 7 frihetsberövade, nio beslag av narkotika, fyra beslag av vapen och fem misstänkta för drograttfylleri. Sju av fordonen omhändertogs eftersom förarna bland annat saknade körkort. Det verkar faktiskt totalt sett vara ett ytterst magert resultat av en så stor insats.

– Att genomföra insatser med samverkan mellan EU-länderna resulterar i ett bra utbyte av underrättelser. Under den här insatsen har vi dessutom arbetat mot olika problemområden med allt från folkbokförings- och bidragsbrott, till gripande av internationellt efterlyst för rån, säger Bengt Grönlund, Nationella operativa avdelningens (Noa) operativa ledare för insatsen, i ett pressmeddelande.

Polisarbetet fokuserade den här gången på att skapa en förbättrad underrättelsebild av kriminella personer och organisationer. Dessutom på att dela underrättelser mellan deltagande länder och Europol.

Parallellt genomförde polisen i de andra samverkande länder liknande insatser runt om i Europa som resulterade i över 150 gripanden. Samverkande länder inom ramen för EMPACT har genomfört liknande insatser mot gränsöverskridande organiserad stöldbrottslighet sedan 2013.

Olika åtgärder i olika polisregioner

De åtgärder som polisen gör under en insats baseras på den underrättelseinformation som finns i respektive polisregion. Något som innebär att åtgärderna kan se olika ut i olika polisregioner.

I polisregion Syd genomfördes kontroller vid ett industriområde utanför Malmö. Dessutom kontroll av hundratals fordon på sju avgående färjor och 17 ankommande. Vidare genomfördes gränskontroller och kontroll av över 800 fordon vid Öresundsbron. Fokus låg på de som lämnade Sverige för att förhindra att stöldgods transporteras ut ur landet. Av totalt sju frihetsberövade i Sverige, var det sex i region Syd som greps för bland annat olaglig inresa. Kontrollerna resulterade även i att 65 personer utvisades, 17 bötfälldes och fem fordon omhändertogs varav ett var stulet.

I samverkan med andra myndigheter gjordes även kontroller på ett antal cykelbutiker i Malmö. Det resulterade i att man hittade stöldgods i ett flertal av dem. Dessutom brott mot handel med begagnade varor. I Helsingborg slog polisen till mot fem adresser där man misstänkte välfärdsbrott. Resultatet blev sammanlagt 11 brottsanmälningar om häleri, folkbokföringsbrott samt bidragsbrott.

– En oerhört engagerad personal och ett väl upparbetat samarbete med samverkande myndigheter gör att de här dagarna blir så framgångsrika. Vi har mycket kunskap att hämta från varandra och utfallet är ett talande bevis på att det polisiära bara är en pusselbit i det vi måste åstadkomma för att tillsammans arbeta mot den organiserade egendomsbrottsligheten, säger Stefan Peijne, samordnare för insatsen i region Syd.

Under insatsen i region Syd medverkade bland annat trafik- och gränspoliser, beridna poliser, polishundar och polishelikoptern med flera. Samverkande myndigheter var Kronofogden, Skatteverket, Länsstyrelsen, Räddningstjänsten och Stadsmiljöförvaltningen.

Läs mer om stöldbrott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!