Inte en dödsskjutning på Järvafältet på 5 månader

Järvafältet är det område där stockholmsstadsdelarna Akalla, Husby, Hjulsta, Kista, Rinkeby och Tensta ligger. Dessutom återfinns sundbybergsstadsdelen Rissne på Järvafältet. Alla dessa stadsdelar är så kallade miljonprogramsförorter.

Tre av stadsdelarna, Husby, Rinkeby och Tensta är kända för konflikter mellan kriminella gäng. Konflikter som resulterat i en mängd skjutningar och mord. Gäng som Dödspatrullen (3MST), Shottaz, 24K, Headshotligan (HSL, Tenstanätverket), Filterlösa grabbar (FLG) och Husby hyenor (HH). Dessutom finns det ett kriminellt gäng i Rissne som kallas Rissnenätverket.

Många dömda

Men inte i någon av stadsdelarna har det varit någon skjutning de senaste 5 månaderna vilket Nyhetsbyrån Järva noterat:

Sedan 2018 har närmare 170 dödsskjutningar ägt rum i Sverige och 17 av dem har skett i Järvaområdet. Nio av dessa 17 mord inträffade under förra året, men sedan augusti 2021 har varken skjutningar eller dödskjutningar ägt rum i Järva.

Anders Djurestad, biträdande chef på polishuset i Rinkeby, menar att dämpningen beror på flera olika faktorer. I höstas påpekade han att många yrkeskriminella just nu sitter frihetsberövade.

– Sedan maj 2021, när Husbymordet skedde, har vi haft framgång i många mordutredningar där vi har frihetsberövat många personer. Det handlar om omkring 15 frihetsberövade i Järva, säger han.

I veckan kom också besked om flera domar mot personer inom den kriminella miljön i Järva. Ett av fallen handlar om fem personer som har dömts till totalt nio år och tio månaders fängelse för grova vapenbrott under våren och hösten 2021 i Rinkeby, Tensta och Hjulsta.

I de andra fallen handlar det om sex personer som dömts till totalt 31 år och fyra månaders fängelse i två fall av människorov. Det var i augusti förra året som två människorov inträffade i Kista och i Spånga, händelserna är dock inte kopplade till varandra.

Förändrat polisarbete

Polisen i Stockholm menar att minskningen av antalet skjutningar dessutom beror på att de ändrat arbetssätt. Nu är det inte hårda tag och hårdare tag som gäller utan förebyggande (proaktivt) arbete. Arbetssättet har förändrats till att mer likna det sätt på vilket polisen i Göteborg arbetat i cirka 10 år och polisen i Skåne i nästan 5 år. Polisen kommenterar det hela hos Nyhetsbyrån Järva:

Ni arbetar alltså mer proaktivt nu?

– Mycket mer proaktivt. Idag arbetar vi exempelvis också mer med avhopparverksamhet, ungdomar i riskmiljö och i samverkan med kommunen där vi bedriver olika åtgärder. Alltifrån omhändertaganden enligt LVU, till arbete med att skydda familjer. Det är en helt annan strategi som vi kör på nu som är mer förebyggande.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.