Ukraina – pacifism innebär nederlag

Att kräva att Ukraina ska förhandla med Ryssland och att vi i väst inte ska leverera vapen till Ukraina är en vanlig uppfattning inom delar av extremhöger, bland stalinister och en del vänstermänniskor. Det är en linje som garanterar rysk seger. Som innebär en rysk ockupation av Ukraina. I förlängningen betyder det också att Putins Ryssland kommer att angripa och erövra fler länder.

Samma uppfattning var den förhärskande i slutet av 1930-talet vilket ledde till att Hitlers Tyskland ockuperade delar av Tjeckoslovakien. Senare angrep Tyskland också Polen med då dominerade inte längre denna naiva pacifistiska linje  med inriktning på fred till varje pris. Fred till ett pris av eftergifter. Hade den linjen fortsatt dominera hade det lett till att hela Europa ockuperats av det fascistiska Tyskland.

Om en sådan pacifistisk vänsterlinje styrde hur Västeuropa reagerade på Rysslands invasion av Ukraina skull det i förlängningen leda till att Ryssland också ockuperade Baltikum och flertalet andra länder i det forna Östeuropa såväl som Georgien och andra länder i Kaukasus och Centralasien.

Putin vill återskapa ett Storrryssland precis som Hitler vill skapa ett Stortyskland. Ryssland vill dessutom kunna bedriva utpressning mot resten av världen genom att kontrollera en stor del av världens livsmedelsproduktion. Inga eftergifter eller fredsförhandlingar kan förändra detta. Ryssland måste besegras på samma sätt som det var nödvändigt att besegra Tyskland.

Stöd till Ukraina

Därför borde det vara omöjligt för en vänstermänniska att ge stöd till en sådan linje eller som Slavoj Zizek skriver:

Något som är absolut oacceptabelt för en sann vänsteranhängare idag är inte bara att stödja Ryssland, utan även att komma med ett mer ”blygsamt” neutralt påstående att vänstern är uppdelad mellan pacifister och de som stödjer Ukraina, och att man borde hantera denna uppdelning som ett obetydligt faktum som inte borde påverka vänsterns globala kamp mot global kapitalism.

Sven-Erik Liedman håller med:

De går inte att kompromissa med Putins Ryssland lika lite som det gick att kompromissa med Hitlers Tyskland. Ett steg tillbaka – och han kommer genast att följa efter och kräva ännu ett steg.

Istället borde det vara självklart för vänstern att ge stöd till Ukraina, att ge stöd till vapenleveranser till Ukraina. I själva verket bord vänstern vara för ett strakt ökat militärt stöd till Ukraina och Ukrainas kamp mot Ryssland.

Den inställningen var självklar inom vänstern när det gällde Vietnams kamp mot USA. Stöd, vapen och inga eftergifter. Det var nödvändigt att USA skulle förlora.

Det bordet vara lika klart med samma inställning idag. Pacifism har aldrig nånsin varit en framkomlig väg när det gällt att bekämpa ockupationer, fascism och imperialistiska angreppskrig.

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!