Sveriges livstidsdömda är kvinnomördare och fyllemördare

Sverige hade den 1 augusti 209 personer som satt i fängelse på livstid. Detta enligt Aftonbladet som inkluderat alla livstidsdömde var straff vunnit laga kraft. Även de där kriminalvården fattat beslut om strafftid är inkluderade.

Mord på närstående

Hela 80 personer är dömda för att ha mördat en närstående. Många dessa mord ett stort inslag av svartsjukemotiv eller präglas av kontrollbehov. Ett par är så kallat utvidgade självmord där mannen i slutändan inte förmått döda sig själv. i de fallen har även barn mördats. Ett tiotal kan ägas ha nån form av hedersmotiv. De flesta handlar om mord på en kvinnlig partner, flickvän, sambo eller fru alternativt före detta flickvän, sambo, partner eller fru. Det vanligaste är att personen misshandlats till döds men även kniv oh mordbrand förekommer. Skjutvapen förekommer i några fall.

2 personer är dömda för att ha mördat i samband med överfallsvåldtäkter.

9 av de livstidsdömda är kvinnor. De flesta har dömts för att ha mördat närstående. I de fallen handlar det i några fall om barn.

Fyllemord, mord på bekanta och rånmord

79 personer är dömda för att ha mördat en okänd, mördat någon i samband med inbrott eller rån, en fyllekompis eller bekant. Ett tiotal av dem kan kanske sägas ha ett hedersmotiv. Av dessa mord skedde del flesta med hjälp av kniv eller nåt annat stickvapen eller genom ett personen slogs ihjäl. Skjutvapen användes i några fall. Flertalet av dess mord skulle också kunna ses som mord på närstående då det ofta handlar om gamla vänner som ryker ihop fyllan eller när de är påtända.

Gängrelaterade mord

33 personer är dömda för gängrelaterade brott. Vapnen i dessa fall var nästan uteslutande skjutvapen. 4 är dömda till livstid för det så kallade Gamlestadsmordet. 2 är dömda för mordet på Årstabron och 4 för ett mord i Norrköping på en ledargestalt i det kriminella nätverket No Surrender MC. 3 är dömda för ett gängrelaterat mord i Borås med kniv ihop med misshandel och 2 är dömda för morden på Vår Krog & Bar i Biskopsgården. Dessutom är 2 dömda för ett mord på en annan medlem Hells Angels MC. Förhållandevis många, 8 stycken, är dömda för gängrelaterade mord i Göteborg.

Polismord och politiska mord

Polismord är ovanligt och bara 4 personer är dömda till livstld för ha mördat någon polis. 3 av dem för samma polismord. Ingen av dem har gängkoppling.

8 personer sitter i fängelse på livstid att ha begått terroristdåd, mördat av politiska skäl eller med hatbrottsmotiv. 3 av de som mördat av politiska skäl är också polismördare. Polismorden (Malexandermorden) skedde i samband med ett rån som kan sägas ha haft politiskt motiv. 6 av dem är nazister och en är islamist. Skjutvapen är det vanligaste vapnet i dessa fall. 6 personer är dömda för folkmordsbrott eller krigsbrott i annat land.

PS. Jag kan ha räknar ihop fel och bedömt enstaka mord på ett felaktigt sätt. Men i stort är siffrorna ändå korrekta och visar vad som oftast ger livstidsstraff.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!