Svenskledd insats mot kriminella i norra Europa

4 000 personer samt 2 500 fordon har kontrollerats, dessutom har 1,5 miljoner kronor utmätts eller beslagtagits. Detta i den EU-gemensamma insatsen EMPACT Trident. Mellan den 5-9 december har svensk polis tillsammans med flera andra länder genomfört en omfattande insats mot gränsöverskridande brottslighet. Bara i Stockholm kontrollerade polisen 1 723 fordon och 1 849 personer som passerade hamnarna, totalt 28 ankomster och avgångar.

Kontrollerna i Stockholm har skett i god samverkan med Tullverket, Kustbevakningen och Kronofogdemyndigheten och tillsammans har myndigheterna utmätt kontanter, smycken, fordon och annat gods till ett värde av 1 010 069 kr, samt upprättat 14 anmälningar.

Syftet med insats EMPACT Trident har varit att upptäcka, förhindra och ingripa mot gränsöverskridande brottslighet i norra Europa. Sverige har haft den ledande rollen och Mats Palmgren på Noa har varit internationell aktionsledare under insatsen.

– Den största vinsten är att vi och våra grannländer stärker vårt samarbete på ett mycket djupare plan än vanligt, arbetsmetoden har stor potential. Jag hoppas att detta blir ett dagligt arbetssätt mellan oss. Dessutom har det kommit in underrättelser av stor betydelse för att förhindra och förebygga riktigt stor brottslighet, säger Mats Palmgren i ett pressmeddelande.

Stort flöde av brottslighet

Fokus för Sveriges del har varit att fånga upp inresande med kriminella avsikter och att upptäcka brott, avbryta brottsplaner och att vid gränsen avvisa människor som inte har vistelserätt. Flödet av tillrest brottslighet är omfattande och det är många människor som söker sig både till Sverige och andra nordiska länder med avsikt att begå brott.

– För det första är det viktigt att slå mot de kriminellas ekonomi på det här sättet. För det andra skickar polisen ut en signal om att vi finns därute. Och för det tredje så angriper vi logistikkedjan för denna typ av brottslighet, säger Palmgren.

Som ett resultat av den svenskledda insatsen har personer även frihetsberövats i Danmark, Tyskland, Polen och Litauen.

Insatsen ligger inom ramen för prioriteringen organiserad tillgreppsbrottslighet, Organized Property Crime, (OPC) i EU:s policycykel. Policycykeln antogs 2010 av EU för att hantera de viktigaste brottshoten mot EU . Den syftar till att förebygga organiserad tillgreppsbrottslighet, smuggling och annan gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.