Det finns flera stora fotbollsspelare som, på grund av att de inte rodde hem någon uppmärksammad internationell titel, i någon mån fallit i glömska. Ett exempel är Josef ”Pepe” Bican, vilken jag tidigare skrivit om på denna blogg. Denne österrikiske/tjeckiska spelare var under senare delen av 1930-talet, 40-talet och in på 50-talet målvakternas stora skräck. Hans 1813 mål på 1089 matcher, ett snitt på makalösa 1,66, utgör tidernas rekord – brädande självaste Pelé. Ett annat exempel är ungraren László Kubala (1927-2002).
Kubala fick redan som 16-åring kontrakt med Ferencváros, en av Ungerns mest ansedda klubbar. Under säsongerna 1946 och 1947 kom kan dock att spela för tjeckoslovakiska Slovan Bratislava, mest för att komma undan hemlandets militärtjänst.
Det var i Bratislava som anfallaren Kubala kom att utvecklas till en spelare av internationell kaliber. Hans far hade slovakiska rötter, vilket möjliggjorde att han även fick spela spela sex landskamper för Tjeckoslovakien. Ett återvändande till Ungern 1948 blev inte långvarigt. Redan i januari 1949 flydde Kubala, gömd under kapellet på en lastbil, bort från landets allt mer totalitära stalinistiska styre.
Torino FC
Via Österrike hamnade Kubala i Italien, men redan här hade hans bana kunnat få ett sorgligt slut. Torino – kanske på den tiden världens bästa klubblag – gjorde upp med Kubala att medverka i en propagandamatch mot Benfica i Portugal. Sonen blev dock sjuk, vilket gjorde att han i sista minuten ställde in sitt engagemang. Försynen var med honom ty på vägen hem – i kraftig dimma – rände flygplanet rakt in i ett kyrktorn och hela Torinos lag förolyckades omedelbart.
Det kom dock att dröja till 1951 innan Kubala återigen fick spela tävlingsmatcher. Ungern hävdade att han otillbörligt lämnat landet och lyckades få Internationella Fotbollsförbundet (FIFA) att utverka en ettårig avstängning.
FC Barcelona
Återigen i spel var det spanska och katalanska Barcelona som kom att bli hans klubbadress. Det var nu som Kubala kom att blomma ut till en av världens bästa spelare; som fruktad målskytt, mästerlig speldirigent och tekniskt högstående dribbler. Under tio års tid var han Barcelonas stora härförare när klubben – med fyra ligatitlar och fem cuptitlar – vann allt som gick att vinna på spansk mark, i skarp konkurrens med Di Stéfano och Puskás Real Madrid. Totalt gjorde Kubala 144 mål på 207 tävlingsmatcher i Barcelonas röd-blå färger.
År 1958 blev Barcelona än slagkraftigare när Kubalas efter Sovjets inmarsch 1956 flyktade landsmän Sandor Kocsis och Zoltán Czibor anslöt sig till klubben. En seger i den nyinstiftade Europacupen uppfattades ligga inom realismens ramar. Ett gigantisk hinder i form av landskollegan Real Madrid återstod emellertid att betvinga.
Real Madrid vann också alla turneringar under cupens fem första år, 1956-1960, där 7-3 segern i finalen mot Eintracht Frankfurt 1960 – fyra mål av Puskás och tre av Di Stéfano – gått till historien. Men året därpå besegrade Barcelona Real Madrid redan i första omgången, varefter finalförlusten mot Benfica kändes rejält snöplig.
Kubala var nu 34-år och hans tid som en världens bästa spelare gick mot sitt slut. Han kom att varva ner i några mindre klubbar, som Barcelonas lokalkonkurrent Espanyol. Därefter tog en lång tränarkarriär vid, vilket bland annat innefattade en period som spansk förbundskapten och en som Barcelonas förstetränare.
Legend
Kubala är fortfarande en legend inom spansk fotboll. I en omröstning belade han platsen som landets näst bäste spelare genom tiderna – efter Alfredo Di Stéfano – och 1999 utsågs han till Barcelonas bäste. Kubala flydde Ungern tidigt och kom aldrig att ingå i det mästerliga landslag som från 1950 och fram till den högst sensationella finalförlusten mot Tyskland i VM 1954 var obesegrat.
På våra breddgrader är idag László Kubala ganska bortglömd, men om han ingått i Ungerns fantastiska 50-tals lag är det möjligt att hans namn klingat lika starkt och välbekant som Ferenc Puskás.
Anders Karlsson
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.