Sötslisk eller rå fisk

Sedan långt innan december (och ännu!) har vi söndermarinerats i sötsliskiga gullromantiska julfilmer made in USA. Teve och filmkanaler tävlar om att återskapa småstadsidyller med gammaldags reko människor – ett drömt optimistiskt 50-tal. Eller snällfilmer om lyckade karriärer i city.

Borta är den ständiga oron för att inte ha råd med att bli frisk. Borta är ångesten över att kanske inte kunna betala barnens universitetspengar. Försvunna är de hemlösa som sover på varmluftsutsläppen på trottoaren, inom synhåll från kongressen (som jag själv sett).

Uppfriskande då med jättekontrasten i klasskildringen i filmen ”The Unforgivable” (Det oförlåtliga, 2021), med min favorit Sandra Bullock som producent och huvudperson. Om en kvinna som släpps efter 20 år i fängelse efter ett allvarligt våldsbrott, och försöker återkomma till ett vanligt liv.

Hon är svetsare och snickare, men med halva livet i fängelse, har hon svårt att få jobb. Hon slutar i en råkall fuktig industrilokal där hon på löpande bandet skär huvudena av fiskar. En galjhumoristisk arbetskamrat skämtar till det och frågar på medelklassmanér; ”Har du alltid velat jobba med fisk?”.

I botten finns Bullocks rollpersons jakt efter sin bortadopterade lillasyster (förstås till ett välkammat medelklasspar). Ett djupt drama med (alltför) många personer inblandade, svårbegripliga flashbacks, och en överraskande twist på slutet.

Det räcker ändå för en film. Men den sällsynta USA-bilden av tiggare och tältläger, och än mer sällsynta skildring av den vanliga arbetarklassen är filmens röda hjärta.

Klass

Lättsammare är tonen i ”Charming the Hearts of Men” (2021) som via ”true events” skildrar den amerikanska medborgarrättsrörelsens början 1964. En lättsam överklasskvinna återvänder frånskild hem till sin faders begravning, för att finna att banken äger hennes sydstatsgods. Jakten på ett arbetarklassjobb eller en rik man börjar.

Samtidigt skildras samhällets subtila ras-, klass, och könsdiskriminering i den sovande småstaden. Och den deklasserade överklasskvinnan växer till en ledare för fattiga vita och svarta kvinnor.

Och påverkar dessutom en lokal kongressman att verka för att ”kön” ska vara med i lagen som en förbjuden diskrimineringsgrund. En sötgullig skildring á la ”människor blir bättre än de själva tror”. En måbra-film.

Samma tema och samma verklighetsbakgrund har gråtunga ur-klassikern ”Jordens salt” från 1954 (”Salt of the Earth”), ett måste. Gjord av svartlistade vänsterfolk i McCarthyismens kommunisthetsande USA.

Strejk i en eländig zinkgruva i New Mexico bemöts hårt av ägare och polis. Under motstånd från de vita arbetarna kommer även hispanic-arbetarna och gruvarbetarkvinnorna med i kampen. Klasskamp, Feminism och Antirasism i en tidig förening. Hjärtevärmande.

Hans Norebrink

Läs mer om film


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.